4 saker att tänka på innan du bygger pool

Beställ våra huskataloger

Hus, fjällstuga eller fritidshus – hitta ditt nya hem i lugn och ro.
Läs eller beställ hem våra kataloger.
Beställ katalog

En egen pool på tomten är en lyx som uppskattas av de flesta. Barnfamiljer slipper packa hela bilen full för att ta sig till en badplats och det blir enkelt att motionssimma några varv på morgonen. Vi listar fyra saker att tänka på innan du börjar med ditt poolprojekt!

Välj pool efter hus och tomt

Tänk på både huset och tomtens utformning när du väljer pool. Om du har en platt och lättgrävd tomt passar i princip alla poolformer, men om du har en sluttande tomt behöver du en pool som är självbärande. Det finns en mängd olika former och stilar på pool – runda, åttaformade, rektangulära – fundera på vad som kommer att passa bäst med husets och tomtens uttryck. När det gäller storlek på poolen är det bra att ha i åtanke att det inte bara är poolen i sig som tar plats på tomten. Många gånger använder man sig av plattor eller trall runt om poolen för att minimera nedskräpning. 

Placera rätt

Placera gärna poolen i ett soligt och vindskyddat läge. Undvik att placera poolen precis under träd vars fallande löv snabbt skräpar ner. Poolen får gärna ligga tillräckligt nära huset för att det ska kännas enkelt att ta sig dit, men inte alltför nära för att få plats med solstolar, bord och stolar. 

Tänk på praktiska detaljer

Att planera för poolens utseende och uttryck är kanske den roligaste biten, men lika viktigt är de praktiska detaljerna. Har ni barn? Då kan det vara en god idé att bygga en djup trappa för att enkelt kunna ta sig ner i poolen. Fundera även på om du ha ett tak eller skydd över poolen. Som poolägare har du också en skyldighet att förhindra drunkningsolyckor. Enligt Boverkets byggregler krävs skydd mot olycksfall om vattnet är djupare än 20 centimeter. En lämplig skyddsanordning kan till exempel vara ett minst 0,9 m högt staket eller en skyddstäckning, så som en presenning eller ett skyddsnät, som klarar vikten av ett barn utan att ge vika.

Ställ frågor till din poolleverantör om hur rengöringen fungerar. Behöver du själv tillsätta klor eller görs det automatiskt? Hur ska du bäst rengöra botten från skräp, och hur ofta ska det göras? Du behöver också ta ställning till om du vill ha ett uppvärmningssystem för poolen. Det behövs inte alltid, men med tanke på Sveriges ibland kyliga somrar är det något som många väljer att köpa till. 

Planera och gör en budget

Vilken typ av pool du väljer kräver olika mycket förarbeten. En nedgrävd pool kräver till exempel att marken grävs och schaktas bort, vilket ofta kostar mer än en ovanmarkpool. I vissa fall krävs även bygglov eller marklov, kolla med byggnadsnämnden i din kommun vad som gäller. Räkna på vad din pool kommer att kosta och gör en budget att utgå från, glöm inte bort driftkostnaderna som tillkommer varje månad.

Fler artiklar

Starta din byggresa med oss

Alla våra husmodeller är till för din inspiration,
men du kan själv designa hus och planlösning som du vill.
Kontakta oss