5 praktiska och kreativa sätt att nyttja extrarummet

Beställ våra huskataloger

Hus, fjällstuga eller fritidshus – hitta ditt nya hem i lugn och ro.
Läs eller beställ hem våra kataloger.
Beställ katalog
Arbetsrum, walk in closet eller kanske ett eget litet bibliotek? Extrarummet i huset går att utnyttja på både kreativa och smarta sätt. Vi ger fem tips hur du bäst utnyttjar det!

Går du i husbyggartankar? Eller är du redan igång med planeringen? Att välja storlek på huset, antal rum och hur planritningen ska se ut är ingen liten uppgift. Även om er familj just nu kanske är liten är det en bra idé att bygga för framtiden. Familjen kan komma att växa, därför kan ett eller två extra rum vara en god investering. Men innan de där framtida barnen finns – vad ska man göra av extrarummet? Vi frågade Camilla Nylander, säljare på Skidstahus, om tips.

1. Arbetsrum

Efter pandemin har många fortsatt att jobba hemifrån en eller ett par dagar i veckan, därför kan ett arbetsrum vara riktigt praktiskt i ert nya hus. Om rummet är litet kan du med fördel även placera en säng där och låta rummet ha en dubbel funktion som både arbetsrum och gästrum. Camilla tipsar om att inreda med en lång, låg skänk med stängd förvaring.

– Det är lätt kväva känslan i rummet när man inreder på höjden med högskåp. Med låg förvaring kan du inreda snyggt även ovanpå skänken med en bordslampa och andra fina detaljer. Varför inte sätta upp en praktisk anslagstavla ovanför? 

 

2. Gästrum

Bor du en bit bort från vänner och familj? Gör det enklare och mysigare för dem att hälsa på och skapa ett mysigt gästrum. Inred gärna gästrummet som ett hotellrum med en snygg sängram och sängbord för en lyxig och ombonad känsla. Gästrummet kan också komma till användning om ni har små barn och någon i familjen behöver en natt för sig själv och ta igen förlorad sömn. 

 

3. Lekrum för barnen

Skapa ett kreativt rum eller lekrum där barnen kan leka, måla och pyssla. Placera ut en låg bordsskiva med hurtsar undertill för förvaring och stolar för ett praktiskt skrivbord.

– Om barnen är små är det skönt att ha ett extra rum för lek på nedervåningen. Det gör det enkelt att vara nära barnen när man själv lagar mat och tvättar. Här kan man ha bilbanan framme och klossar som inte behöver stuvas undan varje dag, säger Camilla. 

4. Bibliotek

Gör ditt extrarum till en lugn och harmonisk plats full av böcker och läsglädje. Placera ut en skön fåtölj att krypa upp i, bokhyllor med en massa böcker och en mjuk matta. En mustig tapet sätter känslan i rummet.  

 

5. Walk in closet

Har ni mycket kläder i familjen? Då kan det passa perfekt att förvandla extrarummet till en walk in closet. 

– Varva med både stängda och öppna hyllor. Resväskor kan stuvas undan i dold förvaring medan vackra skor, väskor och kläder kan få en mer framträdande roll och visas upp, säger Camilla.

 

Fler artiklar

Starta din byggresa med oss

Alla våra husmodeller är till för din inspiration,
men du kan själv designa hus och planlösning som du vill.
Kontakta oss