Bygga altan – det här ska du tänka på innan, under och efter

Beställ våra huskataloger

Hus, fjällstuga eller fritidshus – hitta ditt nya hem i lugn och ro.
Läs eller beställ hem våra kataloger.
Beställ katalog
Gör altanen till hemmets favoritplats – både under vintern och sommarens soliga dagar. Forma och inred altanen efter dina behov för att få ut det bästa av tomten. Vi ger dig tips och inspiration till både bygget och inredningen.

Innan bygget börjar

Om du ska bygga en ny altan är det bra att fundera på vad som är viktigt. Ska det rymmas en badtunna med enkel tillgång till vatten? Ett utekök eller en grillplats i anslutning till altanen? Eller är egenodlade grönsaker och frukt nära till hands högre upp på listan? När du börjar skissa på altanen är det bra att veta vilka funktioner som ska fungera tillsammans. 

Tips! En kryddodling ger både en väldoftande uteplats och färska kryddor till matlagningen. 

Smarta materialval

Trä är ett populärt materialval eftersom det ger en levande känsla och är mjukt under fötterna. Det kan även slipas om relativt enkelt och oljas i ett valfritt utförande. Idag finns en mängd olika träslag att välja mellan. Cumaru trall har ett utseende som liknar teak men är betydligt hårdare och mer slittåligt, vilket gör att det kräver mindre underhåll än exempelvis ek. Om du ska bygga odlingslådor tillsammans med din altan ska du undvika tryckimpregnerat trä eftersom kemikalierna i träet inte bör komma i kontakt med livsmedel.

En stenaltan har i sin tur sina fördelar. Det kräver mindre underhåll och håller i flera generationer, däremot kan det bli betydligt varmare under fötterna när solen ligger på. Stenplattor ger en fin avgränsning till den gröna trädgården och kommer i många olika utföranden. Stora stenplattor skapar en stilren uteplats med färre fogar att hålla rena medan mindre plattor kan skapa en romantisk känsla. Fundera på vilken färg, form och struktur du vill använda och om belysning ska byggas in innan du börjar lägga altanen. En blandning av stora och små plattor ger stenaltanen det lilla extra!

Tips! Mixa materialen och förläng uteplatsen med att lägga stenplattor i anslutning till träaltanen.

Altanbelysning för sena sommarkvällar

Att belysa altanen kan göras på många olika sätt. Decklight ger ett fint sken åt alla håll och kan enklast monteras när altanen byggs men det fungerar också att installera på en befintlig altan. Med en taklampa över matplatsen och mysiga golvlampor för utomhusbruk skapar du en rumskänsla i det fria. Placera ut levande ljus och häng upp ljusslingor längs husväggen, markisen eller närliggande träd för att få till mysfaktorn på uteplatsen

Tips! Levande ljus med lock tål vädret bättre.

Fler artiklar

Starta din byggresa med oss

Alla våra husmodeller är till för din inspiration,
men du kan själv designa hus och planlösning som du vill.
Kontakta oss