Det är viktigt att du känner förtroende för de du bygger med

Beställ våra huskataloger

Hus, fjällstuga eller fritidshus – hitta ditt nya hem i lugn och ro.
Läs eller beställ hem våra kataloger.
Beställ katalog

Camilla Nylander jobbar som säljare på Skidstahus Stockholm. Här pratar hon om ett tryggt husbygge och vikten av att tänka långsiktigt under hela processen. Men också om hur just hon arbetar för att hjälpa dig som kund bygga ditt drömhus.

Allt fler väljer att följa sin dröm att bygga ett eget hus, något som märkts lite extra under våren och sommaren 2020. Detta kan dels bero på större tillgänglighet och dels på att fler börjat värdera boendet högre, menar Camilla.

–  I dessa tider tror jag att många vurmar mer för sitt boende och värderar sin vardag högre. Man kanske omvärderar mer – att resor och annat blir mer sekundärt. Att få möjlighet att skapa ett boende helt efter ens egna behov och smak är dessutom en otrolig frihet och lyx, säger Camilla. 

Byggde hus på Värmdö

2008 byggde Camilla och hennes familj ett eget hus på Värmdö i Stockholm, en värdefull erfarenhet när hon idag hjälper sina kunder till drömhuset. 

– Det är en stor fördel att jag byggt hus själv och gått igenom hela byggprocessen på ett personligt plan. Jag kan verkligen sätta mig in i mina kunders frågeställningar och funderingar eftersom jag själv varit i precis samma situation. Jag vet vad du bör tänka på och vad du till exempel kan kostnadseffektivisera. 

Bakgrund som inredare 

Med en lång bakgrund som projektledare och inredare kan Camilla stötta sina kunder genom hela byggprocessen, även när det kommer till exempelvis val av material.

– Jag har alltid älskat allt som har med hus, design och inredning att göra, och kan guida dig som kund genom hela processen – från att skapa planritning och skissa till materialval. För mig är det viktigt att du har förtroende för att jag kommer hjälpa dig hela vägen till inflyttning. 

Placering av huset 

Det finns en hel del saker att tänka på som husbyggare. Placeringen av huset, alltså själva tomten är enligt Camilla en viktig del. 

– Börja med att välja ett område där du vill bo, och därefter hitta en passande tomt. När du valt tomt kan du sedan fundera på vilket typ av hus som passar in på tomten. Men om själva hustypen är det viktigaste för dig, då gäller det att leta efter en tomt som passar bra för huset, säger Camilla och fortsätter:

– Fundera också på hur du vill att huset ska placeras, till exempel utifrån var solen går upp och var den går ner. 

Tänk långsiktigt från start

Vidare pratar Camilla om vikten av långsiktighet i ett husbygge. Att tänka några år framåt redan från start kommer att spara mycket tid framöver.  

– Tänk på hur ni vill att planlösningen ska se ut om familjen till exempel skulle växa.  Kommer ni vilja ha en ungdomsdel om några år? Vill ni ha alla sovrum på samma våningsplan? Även om ni kanske inte har dessa behov just nu kommer ni att tacka er själva för att ni tänkte långsiktigt från början. 

“Att bygga hus är en resa ni gör tillsammans”

Att känna sig lugn och trygg under hela processen är ytterligare något som Camilla lyfter. 

– Se till att du känner dig trygg med det husföretag du väljer. Och att du har en säljare som du känner kan hjälpa dig genom hela byggprocessen. Att bygga hus är en resa ni gör tillsammans och det är viktigt att du känner förtroende för de du ska bygga med.

Budgetera och ställ frågor 

Ett vanligt orosmoment vid husbygge är kostnad. Vad kommer det egentligen att landa på i slutändan? Camilla betonar vikten av att ta fram en ordentlig budget/kalkyl, samt att vara tydlig med hur du vill ha det. 

– Var noga med att skapa en kalkyl och att ta reda på alla kostnader som kan tillkomma, markarbeten och färdigställande av tomten till exempel. Var inte heller rädd för att ställa frågor, stora som små.

Camillas 5 tips till husbyggare 

  1. Ta fram en ordentlig kalkyl/budget – glöm inte kalkylera för markarbeten.
  2. Tänk på att välja “rätt hus” till den tomt du önskar köpa. 
  3. Ta reda på entreprenadform, vad som ingår och ej.
  4. Skapa en långsiktig planlösning, hur tror du att du vill bo om några år?
  5. Välj ett husföretag du känner dig trygg med! Och ställ mycket frågor.

Dags att börja planera ditt drömhem?

Kontakta Camilla på camilla.nylander@skidstahus.se eller ring 076-162 1096.

Fler artiklar

Starta din husresa med oss

Alla våra husmodeller är till för din inspiration,
men du kan själv designa hus och planlösning som du vill.
Kontakta oss