Förbered trädgården inför hösten

Beställ våra huskataloger

Hus, fjällstuga eller fritidshus – hitta ditt nya hem i lugn och ro.
Läs eller beställ hem våra kataloger.
Beställ katalog

När temperaturen kryper nedåt och löven samlas i högar i trädgården vet man: hösten är här. Men hur mycket kan man fixa och förbereda inför den nya säsongen? Mycket, visar det sig. Vi har pratat med Stina Strömberg, trädgårdsdesigner som driver företaget Underbara Trädgård. 

Efter en varm och grönskande sommar är det dags att förbereda trädgården inför nästa säsong. Genom att rensa, beskära, förså och plocka in frostkänsliga växter får du bästa möjliga start på nästa odlingssäsong – och kan gå på odlingen direkt när våren sedan är här igen.

 

1. Plantera om och dela växter

Hösten är den bästa tiden för att plantera om och dela växter som under sommaren har växt för kraftigt.
– Det är fuktigt och svalare och växterna har tillräckligt med tid att etablera sig och få nya rötter. Marken är dessutom lättare att plantera i, tillskillnad från under sommaren då jorden inte sällan är hård som cement, säger Stina.

 

2. Sätt lökar och förså

Vill du njuta av pigga påskliljor i vår? Hösten är tiden då vi sätter lökar. Stina tipsar om narcisser och påskliljor som – utöver den klassiska gula färgen – finns i toner som drar åt vitt och persika. Allium är en annan lök som i maj och juni ger vackra blommor som ser ut som svävande vita och lila bollar. Du kan redan nu förså sallat, grönsaker och många sommarblommor. 

– Du kan till exempel förså vallmo som kommer upp på våren. Perenner är perfekta att sätta på hösten, då tar de sig i maj.

 

3. Beskär träd

Hösten är ofta en stor trädbeskärningssäsong och man säger att träden ska beskäras under JAS – juli, augusti och september. Men Stina menar att även oktober är en bra tid att beskära.
– Stenfruktträd så som plommon och persika beskärs alltid under hösten. Äppelträd går att beskära även under vintern.

 

4. Förbered inför frosten

Köldkänsliga växter så som pelargonier och dahlior ska tas in för vinterförvaring innan frosten kommer. Ta bort så mycket jord som möjligt från växten och förvara i till exempel ett förråd eller en källare. Tänk på att det ska vara en torr miljö så att växten inte möglar. Skölj ur krukor och ta in de som inte är frosttåliga. Plocka undan vattenslangar för att undvika att de fryser sönder.

 

5. Ta vara på löven

Att kratta ihop löven som samlas i trädgården under hösten kan ibland kännas som en stor och tidskrävande uppgift, men det finns sätt att dra nytta av löven.
– Jag brukar täcka upp med löv i rabatter så det blir till mull och lägga på komposten för att få en myllig jord att odla med sedan. Resten av löven kan du klippa sönder, då drar maskarna ner dem och det blir som en automatisk gödsling av gräsmattan.

Fler artiklar

Starta din byggresa med oss

Alla våra husmodeller är till för din inspiration,
men du kan själv designa hus och planlösning som du vill.
Kontakta oss