Från vision till färdig ritning – nu står drömstugan i Norrfällsviken klar

Beställ våra huskataloger

Hus, fjällstuga eller fritidshus – hitta ditt nya hem i lugn och ro.
Läs eller beställ hem våra kataloger.
Beställ katalog
En blixtsnabb process satte visionen om ett fritidshus med storslagen utsikt och öppna, luftiga ytor i rullning. Vi har pratat med Erik Karlsson som tillsammans med sin fru Marie i juni 2019 fick nyckeln till sin nybyggda stuga i Höga Kusten-pärlan Norrfällsviken.

Varför ville ni bygga nytt?

– Vi började titta runt efter fritidshus här i Norrfällsviken men hittade aldrig något. Dels ville vi ha den mesta av boytan på ett plan, dels ville vi ha en stor altan och kunna gå rakt ut utan att behöva röra oss i flera nivåer. Dessutom ville vi ha bra utsikt och ett avskilt läge. Så lösningen till alla våra önskemål blev att bygga nytt. 

 

Hur gick processen till?

– Det gick blixtsnabbt, jag tror faktiskt att det är något av ett rekord. Vi satt i två timmar på första mötet med säljaren Fredrik Gavelin och så var det klart. Då hade vi i princip färdiga ritningar. Enkelt att anpassa ritningen till våra önskemål. T ex flytta väggar, dörrar, lägga till bastu osv. 

 

Så vad ville ni ha?

– Vi ville ha högt i tak, många fria ytor, förråd, två toaletter, ett eget sovrum med dusch och klädkammare och stora fönster med bra utsikt. De tre sovrummen på nedre plan ville vi ha i exakt samma storlek så att barnen kan bo lika stort när de kommer på besök. Vi hade redan köpt tomten, så vi visste vad vi hade att förhålla oss till när vi planerade huset. Viktigt för oss var att huset skulle ha stor volym baktill utan några hack för att kunna integreras mot berget. När vi hittade modellen Villa Kallbäcken från Skidstahus visste vi att vi hittat rätt och behövde inte kolla med några andra husleverantörer. 

Är det några val ni är särskilt nöjda med?

– Att vi valde att ha friggeboden integrerat med altanen så att trätrallen fortsätter rakt in där. Att styra in grejer direkt från altanen till förrådet är liksom ett icke-problem. Dessutom är jag nöjd över att vi valde bort helvitt på väggarna och istället satsade på lite mjukare färger som ger mer liv och ett lugnare intryck. 

Vad är det bästa med huset?

– Ljuset och rymden – den öppna känslan. Att komma ner på morgonen och sätta sig med en kopp kaffe, känna solen värma genom fönstren och ta in hela utsikten. Det är helt fantastiskt. Sedan finns det inget som spöar baksidan när solen ligger på. Där har vi sparat alla träd så man kan söka skugga om man vill. Jag gillar att det är en naturtomt, och det verkar djuren också göra. Här har vi sett älg, räv, rådjur och ren – till och med björn!  

 

Familj: Erik och Marie Karlsson, tre vuxna barn

Bor: Umeå. Fritidshus i Norrfällsviken, Höga Kusten

Hustyp: Villa Kallbäcken

Fler artiklar

Starta din byggresa med oss

Alla våra husmodeller är till för din inspiration,
men du kan själv designa hus och planlösning som du vill.
Kontakta oss