Golvtrender 2022

Beställ våra huskataloger

Hus, fjällstuga eller fritidshus – hitta ditt nya hem i lugn och ro.
Läs eller beställ hem våra kataloger.
Beställ katalog
När du väljer golv till ditt hem finns det många uttryck på både utförande och färg. Vi har med hjälp av Petra Lundblad, designer och produktchef på Kährs, listat fem golvtrender för 2022.

Petra Lundblad, golvexpert: “Nästa år vill vi ha skandinaviskt, mönster och vintage”

Ett golv ska ligga länge och kräver en del eftertanke för att det ska bli så bra som möjligt. Den gyllene regeln är att tänka på golvet som en del av inredningen – det ska hänga ihop med resten av interiören. Ett mörkt golv gör ett hem rofyllt och intimt medans ett ljust skapar en rymlig atmosfär. Golvet gör mycket för helhetsintrycket av ett rum. Det är därför bra att fundera på vilka färger och vilken känsla du vill ha i ditt hem innan du lägger ditt golv. Under 2022 ser vi fram emot en ny kollektion av Kährs.
– Vi kommer att lyfta fram nya färger och kombinationer, där det blir möjligt att kombinera 1-stav med 3-stavs golv. Kollektionen flörtar med vårt arv samtidigt som vi utvecklar vår golvportfölj. Färgskalan går från ljust till mörkt med varma toner och rustik gradering. Det ska kännas naturligt, vilket också är ett jätteviktigt ledord för golvtrender 2022, säger Petra.

Petras trendlista

Ljust skandinaviskt
Den skandinaviska trenden följer med oss in i 2022 och karaktäriseras av ljusa färger, minimalistisk och naturliga material. Ett nedtonat golv i ljust trä med rena graderingar där sorteringen inte har så mycket kvistar. Enkelt, funktionellt och elegant. Få till en så kallad Japandi-stil – en blandning av svensk och japansk inredning, genom att matcha ditt golv med en neutral palett som framhäver kraftigare färgklick tillsammans med rena ytor. Enkelt sagt – naturligt material som förstärks med någon typ av edge. Trenden har funnits länge och håller verkligen i!

Mörkt trä
Det här temat kännetecknas av mörka träslag som går hand i hand med mustiga färgval. Det mörka golvet dämpar ljuset vilket skapar ett harmoniskt och mysigt hem. Denna trend flörtar gärna med 1970-talet inredningsmässigt, med mycket inslag av trä både på golv, väggar och paneler. Tänk: Trä, trä trä!

Mönster
Mönstergolv är svårt att inte älska. Det är populärt i både lägenheter och villor och passar till många olika inredningsstilar. Ett mönstrat golv ger rummet karaktär och fungerar lika bra i ett modernt som ett traditionellt hem. Det är en stark trend på alla nivåer, vi har alla möjliga kunder som väljer det till sitt hem. Till exempel gör holländskt rutmönster en comeback på marknaden 2022.

Vintage
Trenden kännetecknas av 1-stavsgolv som vanligtvis är mycket omtyckt i stugor, men det blir allt mer populärt i andra miljöer. Vintagetrenden tar med sig ett rustikt golv, gärna med mycket sprickor och kvistar på långa brädor som kommer både i ljust och mörkt trä. Detta resulterar i ett levande golv med en naturlig skönhet och känsla. Ett golv i denna kategori fungerar både i kök och vardagsrum och passar väldigt bra tillsammans med en industriell inredning.

Färg och form
En trend för den våghalsige! Här hittar vi golv med lekfulla färger och former som skapar en kreativ miljö. Vill man inte satsa fullt ut på detta hemma fungerar denna trend utmärkt på kontor och i offentliga miljöer.

Välj ett golv som funkar för dig
Ett trägolv från Kährs har en lång livstid samtidigt som det är ett levande material som förändras med tiden. Ta hand om ditt golv ordentligt så håller det sig vackert i många år framöver. Välj det du känner funkar men var inte rädd för att gå utanför din komfortzon. Ofta väljer man det som är traditionellt men det kan vara fördelaktigt att våga mer och till exempel välja ett mörkt golv som verkligen får inredningen att lyfta.

– Det är viktigt att komma ihåg att man ska tycka om golvet en lång period. Själv hade jag gärna valt ett mörkt 3-stavsgolv med massa kvist, för det känns mer äkta på något sätt, säger Petra.

 

 

 

Om olika golvtyper

Våra hus kommer alltid med golv från Kährs. De erbjuder olika typer av trä- och vinylgolv av högsta kvalitet med fokus på hållbarhet genom tillverkningen. Ett golvs egenskaper grundar sig på vilket material det består av. Känn och kläm på de olika varianterna och fundera på vilken känsla du vill ha i ditt hem innan du gör ditt val.

Laminat
+ Hård och tålig yta samt enkelt att lägga.
– Kan ibland kännas ihåligt och bullrigt.

Vinyl
+ Mjukt att gå på med en ljuddämpande effekt.
– Vid skada får du ofta ta upp hela, eller stora delar av golvet för att få till en snygg reparering.

Trägolv
+ Naturligt, miljövänligt och går att slipa om vilket gör att det håller längre än laminat och vinyl.
– Dyrare eftersom det är ett naturmaterial.

Fler artiklar

Starta din husresa med oss

Alla våra husmodeller är till för din inspiration,
men du kan själv designa hus och planlösning som du vill.
Kontakta oss