Hur man väljer rätt färg för ett nybyggt hem

Beställ våra huskataloger

Hus, fjällstuga eller fritidshus – hitta ditt nya hem i lugn och ro.
Läs eller beställ hem våra kataloger.
Beställ katalog

Att välja färg till hemmet är ett tydligt tecken på att bygget börjar närma sig slutskedet och att drömmen om inflyttning snart är verklighet. Men hur ska man tänka när man väljer färger till ett helt hem? Vilka kulörer lämpar sig bäst var och hur undviker man analysparalys? Vi har pratat med produktchefen Fredrik Ljunggren på NCS om hur du får till färgerna i ditt nya hem på bästa sätt.

Färgsättning handlar mycket om estetik och till viss del om hur det speglar vår identitet eller smak. Därför finns det inte bara ett svar på vad som passar bäst, men vi kan ändå följa samma process och tankesätt. Här listar Fredrik sina starkaste tips för att metodiskt skapa färgharmoni i hemmet.

Tänk olika för ute och inne
Det finns en skillnad mellan exteriör och interiör som är ganska väsentlig. Inne i ditt hem vistas bara du. Ta det du tycker om, det som speglar dig eller den sinnesstämningen du vill ha. Exteriört påverkar du inte bara dig själv. Du påverkar dina grannar, ditt kvarter, det kan vara en hel stadsdel. Finns det ett skönhetsråd som vill bevara en särskild identitet? Vad säger din stadsdel om vad som gäller? De hårda riktlinjerna är såklart regler och lagstiftningar, men den mjuka delen är att titta på vad dina grannar har gjort. Vad vill ni uppnå för helhetsbild som grannskap?

Utgå från funktion
När du målar interiört är det viktigt att tänka på vad de olika rummen har för funktion och vad du ska göra där. Är det ett kök? Då ska du äta där och kan tänka på hur kulören påverkar din upplevelse av måltiden. Du kanske inte vill sitta och äta med knallrosa väggar. Målar du ett sovrum? Där ska du sova, komma ner i varv och antagligen vill du att det  ska kännas lugnt och tryggt. 

Ta det rum för rum och tänk på vad olika kulörer betyder för dig.

Börja med färger du inte kan ändra
Ett bra ställe att börja på är att titta på de ytor du inte kan ändra. Du kanske inte har så många färgalternativ för golv? Finns det andra stora kulörta ytor du inte vill eller kan ändra på? Stora ytor påverkas mer än små, börja med att sätta färg på de stora ytorna.

En pragmatiskt angreppsvinkel är att ta säkrare färgval på golv, kakel och liknande, medans målade ytor kan vara mer vågade eftersom de är lättare att ändra och uppdatera.

Skapa harmoni i din färgpalett
Det finns två spår att gå på för att skapa harmoni med färg i ett helt hem. Det ena är att sätta gemensamma teman för rummen som hänger ihop. Ett övergripande koncept. Det andra är att se till att välja kulörer som hänger ihop. NCS-systemet är tacksamt eftersom det erbjuder enkla harmoniregler som hjälper dig att se vilka kulörer som passar tillsammans. Har kulörerna samma siffror i början eller slutet, så kommer de upplevas som att de hör ihop.

Om du till exempel vill ha ljusblått och ljusgrönt, välj då en ljusblå och en ljusgrön som börjar på samma sifferkombination för de kommer funka bra ihop. Gör din baspalett först – utgå från det och börja sen tweaka. Allt som är algoritmiskt producerat blir ofta bra men kan bli lite tråkigt. Med små justeringar får du till en unik prägel och kan få det precis som du vill ha det.

Dags att välja prover
Börja hemma i soffan, kolla olika färgtillverkares hemsidor eller sök i NCS+ appen. Då får du reda på vilka färger som finns och därifrån kan du bilda dig en uppfattning.

Gå sedan till en måleributik och ta fram prover på det du valt. Lägg proverna framför dig och se hur det ser ut tillsammans. Försök hitta större prover eftersom det är mer representativt för hur det kommer se ut på väggen.

Välj prover enligt 60-30-10 regeln
60-30-10-regeln är en bra utgångspunkt för att få en bra balans mellan kulörer i ett rum. 60 procent av rummets färg kommer från väggarna – sätt den först, 30 procent är möblemanget, och 10 procent är accentfärger som du har i detaljer som kuddar, tavlor eller liknande. Sätt 60 först och anpassa sen 30 och 10 efter det.

60-färgen ska ha ett större prov än 30 och 10 så att de står i rätt relation till varandra. Det händer ganska mycket med upplevelsen av en kulör beroende på ytan den sitter på. Se till att provernas storlek stämmer överens med mängden kulör du har av de olika kategorierna.

Testa din palett
När du börjar komma närmare dina val så finns det olika verktyg du kan använda dig av för att testa. Till exempel har Colorama en virtuell färgsättare så du kan se dina kulörer i ett rum och uppleva hur den rumsliga känslan blir.

Nästa steg är provmåla eller köpa stora provark för att sätta på väggen. Fördelen med ark är att du får exakt rätt kulör på arket. Ljusa färger i provburk kan ibland vara missvisande eftersom det krävs 3–5 liter färg för att få den exakta kulören. Titta alltid på ett prov som är målat (inte tryckt). Du vet att det är målat på papper om du känner att det är lite upphöjt.

Lita på magkänslan!
Ofta har man en tydlig vision av hur man vill ha det men att översätta det till en konkret kulör kan vara lite knepigt. Man behöver ofta se och känna in och magkänslan brukar ha ganska rätt. Utforska vad som händer runt omkring men förkasta inte första idén. Lita på magkänslan den finns där av en anledning.

Fler artiklar

Starta din byggresa med oss

Alla våra husmodeller är till för din inspiration,
men du kan själv designa hus och planlösning som du vill.
Kontakta oss