Husbygge för framtiden i Bonässund

Tre hus skulle bli ett, vilket resulterade i en skräddarsydd villa med pastoral utsikt över Bonässundet i Örnsköldsvik. Den stod klart för fem år sedan, och ägarna Eva och Gunnar Lindahl uppskattar speciellt det höga läget, naturtomten och speciallösningen med takstolarna som gav ytterligare två inredningsbara loft.

Tidigare ägde paret tre ställen; sitt dåvarande bostadshus strax utanför Örnsköldsvik, en sommarstuga och tomten där det nuvarande huset står, där det innan stod en stuga. Två hus skulle bort, frågan var bara vilka – och var de egentligen skulle bo.

– Det var dags att börja tänka på hur vi ville att vår framtid skulle se ut. Jag var 56 år då och kände att det var för mycket att ha tre ställen att sköta om. Vi började fundera fram och tillbaka och bestämde oss för att behålla tomten vi har nu, och sälja resten. Vi pratade med barnen och de tyckte att vi skulle bygga nytt istället för att renovera, berättar Eva och fortsätter:

– Valet föll på just den här tomten på grund av det höga vackra läget över vattnet och den kuperade naturtomten. Dessutom är det inte så mycket gräsmatta, det gillar vi!

Efter att de bestämt sig för att bygga nytt bokade de in möten med tre husförsäljare som alla fick samma utgångsläge och grundritning. Valet föll till slut på Skidstahus – både på grund av närheten och bemötandet.

– Vi föll för Skidstahus som hela tiden varit väldigt tillmötesgående. Att det är ett lokalt företag är så klart en fördel och vi var faktiskt ner och tittade i fabriken när de höll på att jobba med vårt hus. I början hade vi mest kontakt med säljaren Daniel Näslund, men fick ganska snart direktkontakt med de som jobbade med konstruktionen. Det gjorde allt mycket enklare och vi kunde ta dialogen och alla frågor direkt med dem, utan mellanhänder, säger Gunnar.

Andra takstolar

Under processens gång fick paret en idé att göra en annorlunda takstolslösning för att kunna utnyttja ytan uppe mot taket. Resultatet blev två loft som nu fungerar som gästrum samt förråd. Dem nås med en trappa upp från garaget och vardagsrummet.

– Vi hörde av oss till ansvarige på konstruktion och frågade om det inte skulle gå att ha andra takstolar på loftet för att utnyttja ytan på ett bättre sätt och kunna vara där uppe. Jag skickade en skiss på min idé och de hakade på direkt trots att de aldrig sett den lösningen förut. Det tog bara någon dag så hade nya beräkningar gjorts och ritningen justerats, vilket resulterade i att vi fick ut ytterligare sjuttio kvadrat. Jag har svårt att se att vi skulle ha fått den snabba responsen från någon annan. Vi är uppvuxna i samma område vilket nog gör att vi tänker ganska lika, säger Gunnar.

Förutom att Gunnar och Eva hade nära kontakt med konstruktörer och hantverkare under hela byggprocessen var de även involverade på ett lite mer ovanligt sätt. Varje helg var de nämligen på plats och byggstädade i sitt framtida hus.

– Varje måndag när hantverkarna kom tillbaka efter helgen var det nystädat och källsorterat! Vi kom fram till att det snabbade på hela processen – dessutom var det ju kul att komma förbi och se vad som hänt sedan sist. Med jämna mellanrum åkte vi också hit med fika till hantverkarna vilket gjorde att vi fick väldigt bra kontakt med allt från byggare till elektriker och rörmokare. Det underlättade också när vi skulle komma med våra knäppa förslag och idéer, säger Eva och skrattar.

Hur skulle ni summera er husresa så här fem år senare?

– Framförallt tycker jag att byggprocessen var väldigt rolig. Vid ett tillfälle hade vi alla hantverkare här på lunch och de frågade då om vi skulle kunna tänka oss att göra om allting någon gång? Svaret är tveklöst ja. Jag kan inte bygga efter ritning själv men gillar att klura på nya idéer och kreativa lösningar. Hade jag gjort om det hade jag kunnat bygga helt annorlunda och trivas lika bra. Det är kul med förändring, konstaterar Gunnar.

Familj: Eva och Gunnar Lindahl, två vuxna barn

Bor: Bonässund, Örnsköldsvik

Hus: Enplanshus efter egen ritning