Husdesignern tipsar: Så får du till den perfekta planlösningen

Beställ våra huskataloger

Hus, fjällstuga eller fritidshus – hitta ditt nya hem i lugn och ro.
Läs eller beställ hem våra kataloger.
Beställ katalog

Ett eller två plan? Två, tre eller fyra sovrum? Och hur blir det med badrum? Att skapa en egen planlösning kan vara utmanande. Husdesginern Henrik Edlund tipsar om vad du ska tänka på, hur du lättare håller budgeten och misstag att undvika.

Att bygga hus med Skidstahus innebär stor flexibilitet. Du kan välja bland några av våra färdiga hus och planlösningar, anpassa en planlösning till att passa just er eller skapa en egen från grunden. Fördelen med de senare alternativen är att du kan få ditt hus precis som du vill ha det och ta hänsyn både till hur er familjesituation ser ut just nu och hur den kommer se ut i framtiden. 

– Om ni planerar att skaffa barn, eller har äldre barn som är på väg att flytta hemifrån, så kan det vara bra att tänka på redan nu, säger Henrik Edlund, husdesigner på Skidstahus. 

 

Det första steget för att ta fram en egen planlösning är att berätta om era önskemål för er säljare. Tillsammans reder ni ut hur detaljplanen ser ut, informationen skickas sedan vidare till en husdesigner.
– Vi diskuterar vad de får bygga, reglerna på tomten, om huset ska ha ett eller två plan. Ofta hittar kunden ett hus med en planlösning de tycker om, men där de vill göra vissa förändringar för att det ska passa dem bättre. Sedan försöker vi anpassa det efter kundens önskemål. 

 

Att förstå vad detaljplanen tillåter – och vad den inte tillåter – är viktigt för att kunna skapa en planlösning som ni blir nöjda med, menar Henrik.

– Kolla tidigt på vad som är möjligt så att ni inte riskerar att bli besvikna senare.

 

Henrik menar att en av de vanligaste utmaningarna är att få plats med allt som kunden vill ha på ytan som finns, samtidigt som man följer lagarna och reglerna kring tillgänglighet. En del kunder har lätt att spräcka sin budget. Ju mer man lägger till, desto högre blir priset. Henrik tipsar om att skriva listor för att lättare hålla sig till budgeten.

– Fundera på vilka måsten ni har och gör en lista. Vad kan ni inte vara utan? Gör en separat lista för bonustillägg och ranka dem. Fokusera på era måsten först och gå sedan över till tilläggen, det kan man ta allt eftersom och få löpande prisuppdateringar kring.


Genom att ta hjälp av en husdesigner kan ni få hjälp att utnyttja så många av husets kvadratmeter som möjligt. 

– Man vill lägga så få kvadrat som möjligt på döytor, ytor som är svåra att utnyttja och “döda”. Det kan till exempel vara passager, hallar och utrymmet under trappan. Där kan vi komma med tips och råd för hur man undviker det, säger han och fortsätter:

 

– Det är lätt hänt att man som kund går lite för snabbt fram och tänker mer på utseende och inredning än det praktiska. Det är kombinationen av fint och praktiskt som man vill man få till för att få den perfekta planlösningen.

Har du en egen planritning?

Nu kan du skicka in din planritning till oss och få en offert på husbygget. Läs mer här.

Fler artiklar

Starta din husresa med oss

Alla våra husmodeller är till för din inspiration,
men du kan själv designa hus och planlösning som du vill.
Kontakta oss