Att designa och anlägga en trädgård helt från grunden kan kännas som en övermäktig uppgift, därför kan det vara en god idé att anlita ett proffs. Du som bygger hus med Skidstahus kan ta hjälp av trädgårdsmästaren Jenny Evers för att planera och designa din nya trädgård. Här ger hon sina bästa tips för att komma igång!
Jenny Evers är trädgårdsmästare och har tidigare jobbat mycket med odling, trädgårdsrehabilitering, trädgårdsdesign och som trädgårdslärare.
– Jag brinner för att hitta en fin känsla i trädgården, något som matchar ägarna och huset. Människor mår bra av att ägna sig åt odling, ta hand om sin trädgård och ha det fint runt omkring sig. Det tror jag är ännu viktigare i vår stressade värld, säger hon.
Trädgårdsrådgivning till Skidstahus kunder kommer vara en digital lösning. Du skickar in en tomtkarta och bilder på tomten till Jenny som sedan bokar in ett digitalt möte för att diskutera önskemål och möjligheter med trädgården. Kunden får möjlighet att ställa frågor om allt från formgivning till odling. Jenny ritar sedan ett förslag på design som kunden kan anlägga trädgården efter.
Varför är det en bra idé att anlita någon för trädgårdsplanering?
– När man bygger nytt hus upplever jag att många kunder blir villrådiga. De vill börja i rätt ände, undvika dyra misstag och ha en vacker trädgård som kan matcha det fina huset de har byggt. Ofta finns det ingenting på tomten, det är ett tomt blad. Då är det svårt att veta vart man ska börja. En utbildad person kan se trädgården med andra ögon och hitta fler lösningar. Genom att ta hjälp från början får du en tydlig plan att gå efter och resultatet blir mer sammanhållet och stilen enhetlig. Du behöver inte anlägga hela trädgården på en gång utan kan välja att dela upp det, men det är bra att ha en plan för var du ska börja och hur du ska prioritera.
Planering är nyckeln
Jenny menar att det är bra att börja tänka på trädgården tidigt, redan när du väljer tomt.
– Fundera på hur mycket insyn du kommer få från grannar. Höjdskillnader på tomten är alltid ett problem som måste lösas. Det kan bli ett väldigt spännande resultat, men man måste tänka kring det. Hur kan du använda trappor och gångstigar för att nyttja tomten på bästa sätt?
Det är en god idé att ha trädgården i åtanke även när du väljer placering av huset. Var kommer du ha sol? Vilken är den bästa placeringen för uteplatsen? Var på tomten har du bäst insynsskydd från grannar? När du vet var huset ska stå kan du börja planera trädgården. Den som är ivrig kan till och med börja anlägga trädgården samtidigt som husets byggs.
En pågående trend som Jenny ser är lugna och gröna trädgårdar. En tydlig struktur med häckar delar in trädgården i olika områden och rum. De färgstarka blommorna får stå tillbaka till förmån för gröna blad i olika former.
– Det är en en lugn och tidlös typ av trädgård. Jag tror det beror på att folk behöver mer återhämtning i sina trädgårdar. En lugn oas som ser stilren och genomtänkt ut.
Vad tycker du är viktigast att ta hänsyn till när man bygger nytt?
– Lägg mest krut på den del av trädgården där du faktiskt kommer vara. Entrén och framsidan är det du, din familj och besökare möts av varje dag. Du ska bli glad av att komma hem och känna ‘här trivs jag’. Sedan bör ni ha minst en uteplats där ni kan koppla av, äta och umgås med vänner. Det är bra med flera sittplatser ute så man kan följa solen – eller skuggan under varma sommardagar.
Jenny tipsar även om att köpa lite större träd till trädgården.
– Det tar tid innan träd blir stora. När man ändå ska anlägga en trädgård kan det vara värt att satsa på större storlekar på både träd och solitärbuskar. Det ger en helt annan känsla än en liten pinne.
Ett misstag som hon ser att många kunder gör är att sakna en röd tråd i trädgården. Man börjar på ett ställe, pausar, och fortsätter någon annanstans. Längs vägen försvinner helhetstänket.
– Ofta är det mellanrummen som tappas bort. Var ska man gå? Hur rör man sig i trädgården? Det är svårt för en privatperson att veta, medan en trädgårdsdesigner har kunskaper i hur man leder människor dit man vill eller vet ungefär hur man kommer röra sig.
En budgetvänligare trädgård
För den som vill anlägga en fin trädgård till ett bra pris finns flera smarta knep att ta till. Det är lätt att bli förförd av alla vackra växter på plantskolorna och spontanshoppa, men försök att skapa och sedan hålla dig till en plan. Stora träd är dyrare än mindre men genom att köpa färre men större får du mer känsla i trädgården. Jenny tipsar också om att dela på plantor och ta sticklingar.
– Perenn är en växt som ofta går att dela med några års mellanrum. Genom att dela plantor kan du hyfsat snabbt få många växter. Att ta sticklingar är också jättebra. Måbär är till exempel lätt att föröka själv och göra små plantor av och är superfint som häck.
Att göra mycket av anläggningen själv är också ett sätt att spara in pengar. Varför inte hyra en minigrävare och lära dig så mycket som möjligt via Youtube? Jenny tipsar dessutom om använda begagnat byggmaterial. Det går ofta att få tag i begagnat skiffer, betongplattor och kantstenar.
– Kanske är det någon granne som ska skrota sin gamla altan och bygga ny, ta vara på brädorna och rusta upp!