Så förbättras din hälsa av att basta

Beställ våra huskataloger

Hus, fjällstuga eller fritidshus – hitta ditt nya hem i lugn och ro.
Läs eller beställ hem våra kataloger.
Beställ katalog

Muskler och leder mjukas upp, sinnet rensas från tankar och du känner hur avslappningen sprider sig i kroppen. Att basta känns inte bara skönt, det har dessutom flera positiva effekter på din fysiska och mentala hälsa. Du som går i husbyggartankar kan redan nu planera för en bastu i ditt nya hem, så att bastuvärmen aldrig är långt borta.

Studier visar att regelbundet bastande halverar risken att dö i hjärt-kärlsjukdom. Risken för demens och stroke påverkas också, en minskning med över 50 procent. När du stiger in i en varm bastu försöker kroppen reglera temperaturen genom att svettas. De yttre kärlen vidgas för att släppa ut värme och blir mer elastiska. Blodtrycket och blodfetterna minskar och har en positiv påverkan på immunförsvaret, hormonsystemet och nervsystemet. I den varma bastun börjar kroppen producera fler vita blodkroppar som motar bort infektioner i kroppen och är en viktig del av ditt immunförsvar. 

Att basta kan också ge en riktig boost till din träning. I bastun blir kroppen varm, producerar mer svett och ökar blodcirkulationen – inte helt olikt ett träningspass. Skillnaden är att du inte aktiverar muskulaturen, därför ska du inte helt ersätta träning med bastande utan snarare se det som ett stimulerande komplement. 

Och ju mer du bastar, desto bättre. Studierna visar att den som bastar 2-3 gånger i veckan får viss effekt, men det blir särskilt markant med bastubesök 4-7 gånger i veckan. 

Att basta har inte bara en effekt på kroppen, det kan även påverka din mentala hälsa. Nya studier visar att bastande leder till förbättringar för personer med mildare depression, oro, ångest och huvudvärk, något som i sin tur kan verka positivt för personer med sömnproblem. 

Den perfekta temperaturen? Någonstans mellan 60-80 grader, menar experter. Värmen ska kännas skön, inte besvärande. En del tycker om att basta i lägre temperaturer på ungefär 40 grader, något som ofta görs i en så kallad infrabastu. Forskningen om huruvida de lägre temperaturerna har samma goda hälsoeffekter är dock begränsad. Sitt i bastun i lagom långa pass, till exempel tio minuter, och vila utanför eller bada kallt mellan gångerna. Det är själva värmen i bastun snarare än kylan som ger hälsoeffekterna, men kontrasterna gör att en mängd lyckohormoner släpps ut i kroppen och du får en härlig, euforisk känsla. 

Sugen på att bygga bastu du med? Du som bygger hus med Skidstahus kan välja bastu som ett lyxigt tillval, kontakta oss för att veta mer!

 

Källor: Uppsala universitet, Wellness, Femina

Fler artiklar

Starta din husresa med oss

Alla våra husmodeller är till för din inspiration,
men du kan själv designa hus och planlösning som du vill.
Kontakta oss