Så lyckas du med din köksträdgård – en guide i 5 steg!

Beställ våra huskataloger

Hus, fjällstuga eller fritidshus – hitta ditt nya hem i lugn och ro.
Läs eller beställ hem våra kataloger.
Beställ katalog

Drömmer du om en grön och prunkande köksträdgård? Att få grönsaker, örter och kryddor från frö direkt till tallrik? Då är det hög tid att planera inför säsongens odling för sommaren 2020.

Att odla sina egna grönsaker gör att man äter mer närproducerat – och så smakar det ju dessutom godare än det man köper i butiken! Men det finns en del saker att tänka på innan man sätter igång.

En trädgård kan variera i storlek. Oavsett om du väljer att odla i krukor, på en odlingsplätt eller i en stor villaträdgård är det viktigt att du väljer en bra plats för din odling, gärna i ett soligt läge. Väljer du att odla i krukor blir fördelen att du kan flytta dina växter till bäst lämpad plats, allt efter väder och vind. Pallkragar är ett bra alternativ eftersom de ramar in din köksträdgård och kan byggas på höjden. De håller dessutom bra temperatur med snabb uppvärmning på våren. Många väljer att odla direkt på friland. Här går det att jobba med djupare bäddrader. Ett organiserat land gör att det går att odla tätare vilket kan resultera i mer grönsaker.

5 tips på hur du lyckas med din köksträdgård:

1. Förodla. Vissa växter behöver förodlas inne för att klara av att planteras ut, på grund av nattfrosten. Om du ändå vill köra igång med en tidig odling utomhus så är sallad frosttålig, bara du täcker sådden med fiberduk.

2. Använd odlingsbäddar. Om du vill ha en tidig start i trädgårdslandet är det bra att bygga upp välgödslade odlingsbäddar och täcka med fiberduk. Salladssådden får då mer värme och luft. Tänk på att ett frö innehåller all den näring jorden behöver, så använd näringsfattig jord.

3. Så i småkrukor. Använd småkrukor med en diametern mellan 5–12 cm. Gamla äggkartonger kan återanvändas och fungerar bra som behållare för att förodla i. Placera sådderna varmt med plastfolie över och stick hål i folien så att syre kan komma in. Vattna regelbundet och ställ dem gärna på en bricka eftersom vattnet sugs upp underifrån. Det håller jorden fuktig.

4. Plantera större. När växterna fått blad och rötterna blir synliga i krukans botten – då är det dags att plantera om i större krukor. Om du kommer ihåg att så i en ny kruka eller odlingsplätt en gång i månaden så kan du skörda från tidig juni till sen september. Vissa bladgrönsaker, till exempel asiatiska, är extra bra att så sent på säsongen. De tål nämligen mycket frost och kan ge skörd ända in i oktober!

5. Flytta ut! När nattfrosten är över är det dags för de växter som blivit förodlade inomhus att flytta ut. Det är viktigt att de avhärdas, det vill säga att de får vänja sig med att vara utomhus. Låt de stå ute några timmar per dag, gärna på en plats som är vindskyddad och med skugga. Bär in de på natten. När du väl ska plantera ut dina växter är det viktigt att du skyddar dem, dels mot kylan men även mot skadedjur.

När ska man så grönsaker?

April / Maj – till exempel spenat, tidig potatis och ruccola
Maj/Juni – till exempel morot, mangold, rödbeta, dill, sallat, palsternacka, grönkål, bondböna, sockerärtor och koriander
Juni – ny omgång av morötter, mangold, rödbetor, dill och koriander

Fler artiklar

Starta din byggresa med oss

Alla våra husmodeller är till för din inspiration,
men du kan själv designa hus och planlösning som du vill.
Kontakta oss