Skaffa växthus? Så gör du – steg för steg

Beställ våra huskataloger

Hus, fjällstuga eller fritidshus – hitta ditt nya hem i lugn och ro.
Läs eller beställ hem våra kataloger.
Beställ katalog

Under sommaren är det lätt att den vaknar till liv – drömmen om ett eget växthus. Vi har pratat med Stina Strömberg, trädgårdsdesigner som driver företaget Underbara Trädgård, om hur du gör verklighet av dina växthusdrömmar.

 

1. Placering och storlek

Det första du bör fundera på är var växthuset ska placeras på tomten och hur stort det ska vara. Ta hänsyn till din ekonomi, men undvik de minsta växthusen på 6-7 kvadratmeter om du vill kunna få plats med både en sittyta och en odlingsyta. Den bästa placeringen av växthuset varierar beroende på tomtens utformning, var solen ligger och hur huset är placerat. 

– Många har odlingsbäddar runt omkring växthuset som bör stå i fullt ljus. Men inne i växthuset kan det vara bra med vandrande skugga. Ett äppelträd utanför växthuset kan till exempel ge ett bra skydd. Jag tycker själv att det är fint om man kan se sitt växthus från altanen, det blir som ett smycke i trädgården, säger Stina.

2. Planera ytor 

Avsätt tidigt odlings- och sittytor för att undvika dödytor eller att växterna tar över hela växthuset.
– En liten tomatplanta på 20 centimeter kan på en vecka bli upp emot två meter hög. Det blir lätt en djungelkänsla om man inte i förväg dedikerat en plats där man bara kan sitta och umgås.


3. Inred med harmoni 

Stina tipsar om att titta på hur växthuset kan samverka med huset. Har du ett tegelhus? Då kan det bli fint med tegel i golvet inne i växthuset. Ett mer bohemiskt hus? Testa grus eller kakelplattor som golv.
– Det är fint att kunna hitta en samhörighet i hus, trädgård och växthus. Tänk på det som ett rum som du ska vilja vara i och inred på samma sätt som du gör inomhus. Tänk på piff men även praktiska saker.

 

4. Välj växter utifrån dig själv

Vilka växter, grönsaker och blommor vill du ha i ditt växthus? Det är faktiskt helt upp till dig att bestämma. Fundera på vad du själv tycker är kul att odla och om du vill plantera direkt i backen eller göra som Stina och använda tråg och krukor. 

– Jag tycker personligen att det är smidigare med trågen. På så sätt har jag mer kontroll över odlingen och kan byta ut jorden. Jag kan dessutom enkelt ta ut alla mina krukor och bjuda in till fest inne i växthuset, säger hon och fortsätter:

– En del använder växthuset för att maxa odlingen. Jag har det mer för att inreda trädgården på ett fint sätt. Det kan räcka med några chiliplantor, eller så vill man kanske ha massa pelargonier. Det kan räcka med att satsa på sina favoritblommor, du måste inte odla grönsaker.

 

5. Praktiskt och piffigt

Inred gärna med personliga detaljer som gör att du trivs i växthuset – men glöm inte bort det praktiska. Under sommaren blir temperaturen riktigt hög i växthuset, därför kan det vara skönt att placera arbetsbänken där du pysslar med krukor och fröpåsar utanför. Lägg gärna likadant golv utanför växthuset som inne för en enhetlig känsla.
– Om du har möjlighet så underlättar det att ha vatten och el antingen inne i växthuset eller i nära anslutning till det, då kan du ha automatisk bevattning. Sätt gärna upp ljusslingor i växthuset, på hösten är det mysigt att se hur det lyser i trädgården. 

 

6. Städa och rensa under lågsäsong

Efter den intensiva våren och sommaren är det lätt att bli lite odlingstrött under hösten, men den som anstränger sig lite extra har mycket att vinna. Sortera fröpåsar och släng sådant du inte vill behålla, rensa bort döda växter, putsa fönster och gör rent i växthuset inför våren. Kom ihåg att skriva ner vad du sår och odlar för att lättare kunna planera inför nästa säsong.

Fler artiklar

Starta din husresa med oss

Alla våra husmodeller är till för din inspiration,
men du kan själv designa hus och planlösning som du vill.
Kontakta oss