Du behöver inte dyr konst för att förvandla en vägg till ett konstverk. En mix av olika inramade motiv skapar en iögonfallande tavelvägg som gör underverk för rummet. Blanda färg, form och uttryck helt fritt eller låt väggen bli en sober enhet där tavlorna följer ett tema.
Myller av motiv. En fin grej med tavelväggen är att den kan varieras i all oändlighet. Släpp alla begränsningar kring hur en tavelvägg bör se ut och häng upp det du blir glad av. Samla på dig saker du tycker är fina – det kan vara vackra vykort, en spegel, fotografier eller loppisfyndade väggbonader och blanda med prints och gamla målningar. Mixa sedan form och material på ramarna för en levande känsla.
Skapa harmoni. Är du ute efter ett diskretare och lugnare intryck kan det vara bra att satsa på färger eller motiv som harmonierar med varandra. Extra effektfullt blir det om tavlornas färger tar upp toner i inredningen, exempelvis från soffkuddarna eller mattan. Variera storlekarna på ramarna för att skapa dynamik.
Tänk innanför boxen. Känns det för vilt att komponera din tavelvägg på fri hand kan du utgå antingen från en rak underkant eller en rak överkant. Om tavlorna ska hänga ovanför en soffa eller ett bord är ett bra knep att utgå från möbelns bredd och centrera tavlorna ovanför. Använd ett laservattenpass eller tejpa upp en lina i över- och underkant av tavelväggen för att hålla raka linjer.
Bryt reglerna! Vem har sagt att det måste vara mellanrum mellan tavlorna? Våga tänka tvärtom och sätt upp dem ända mot varandra. Denna annorlunda upphängningsteknik skapar ett pussel av tavlor i olika storlekar och ger ett spännande och kreativt intryck.
Konst efter humör. Ett smart sätt att undvika alltför många hål i väggen är att ställa tavlorna på snygga tavellister från golv till tak, eller hänga dem på vajrar som fästs längs väggen. På så sätt kan du pröva dig fram med olika kombinationer, och gör det dessutom enkelt att byta ut och lägga till tavlor när du tröttnat.
Bortglömda vrår. Skapa små minitavelväggar i utrymmen som inte alltid känns självklara – till exempel under en trappa, i ett hörn, på badrummet eller i den tråkiga korridoren. Ett smart sätt att utnyttja potentialen i svårmöblerade vrår och få till den där spännande dynamiken i hemmet.