Skapa din egen moodboard

Beställ våra huskataloger

Hus, fjällstuga eller fritidshus – hitta ditt nya hem i lugn och ro.
Läs eller beställ hem våra kataloger.
Beställ katalog

Tycker du också att det är svårt att få översikt över alla dina inredningsprojekt? Har du många idéer som du skulle vilja spara till ett senare tillfälle? Då kan en moodboard vara något för dig. Så här gör du: 

Genom att planera dina projekt tar du hänsyn till miljön och slipper risken för felköp. Det är bättre att göra upptäckten innan du investerat i det där köksbordet du drömmer om, istället för efteråt.

En moodboard är ett verktyg som är värdefullt när det gäller inredning för att visualisera det tänkta slutresultatet. Väljer du en fysisk moodboard så klipper och klistrar du för hand med bilder från magasin och tidningar som bas. Hämtar du istället mycket inspiration på internet fungerar ett digitalt kollage, då slipper du massa utskrifter med dålig färgåtergivning. Du kan välja att jobba i olika digitala program som exempelvis Keynotes, PowerPoint eller Photoshop.

Börja med att skapa en målbild för projektet. Försök hitta rätt känsla på miljöer, färgkombinationer och material som du tilltalas av. Bilder för inspiration kan du hitta på plattformar som Pinterest, Googles egna bildsök eller om du vet var den specifika bilden finns. Inledningsvis kan du börja med att hitta en bild på den möbel eller detalj som du vet att du vill ha med i rummet. När du väl har hittat basen i projektet så är det bara att börja bygga din moodboard.

Spara ned bilden och infoga den i kollaget. Låt denna bild även vara den allra största i din moodboard. Beroende vilken känsla du vill skapa i rummet väljer du bilder med färger, former och detaljer som inspirerar till känslan du letar efter. Placera in dessa i bildsamlingen för att sedan organisera upp dem i rätt proportioner. Tänk på helheten du vill förmedla.

Försök att hitta en röd tråd och en linje i presentationen.

Kom ihåg att den stora bilden du valt från början ska stå i centrum. De övriga bilderna ska förstärka den känslan. Tänk på olika färgkombinationer, växter och detaljer. Placera bilderna i linje med övriga för ett rent intryck. Tänk på att placera samma avstånd mellan bilderna.

 De färger som kommer vara centrala i inredningen kan fördelaktigt presenteras på din moodboard. Infoga ett område för att presentera de färger som du vill lyfta fram. Ett tips om du använder digitala program för ditt kollage är att  anpassa färgen med verktyget ”pipett”. Den hjälper att identifiera de färger du vill ta upp från någon av bilderna. 

Addera gärna fler detaljer till kollaget för att förstärka den visuella idén ännu mer. Glöm inte heller att beskära bilderna. Flytta runt bilderna tills du hittar den känsla du vill förmedla. Testa att laborera med kollaget! 

Genom att jobba på detta vis kommer du förhoppningsvis känna att du vågar mer. Kanske upptäcker du att den gråa soffan passar bättre till en gröngrå vägg istället för en vit väggfärg? Det är precis det ett kollage är till för! Ändra och laborera för att skapa underverk med alla dina idéer. När du känner dig nöjd  exporterar du moodboarden till en PDF som du sparar. Därefter är det bara att påbörja ditt inredningsprojekt. Eftersom du jobbat med din digitala moodboard så ökar förutsättningarna för att slutresultatet kommer att bli bra. 

Lycka till!

Fler artiklar

Starta din byggresa med oss

Alla våra husmodeller är till för din inspiration,
men du kan själv designa hus och planlösning som du vill.
Kontakta oss