Trädgårdstrender 2020

Beställ våra huskataloger

Hus, fjällstuga eller fritidshus – hitta ditt nya hem i lugn och ro.
Läs eller beställ hem våra kataloger.
Beställ katalog

Bland årets trädgårdstrender finns det mycket spännande att hålla koll på. Beroende på var i landet du bor så är våren på ingång, vilket innebär att många är beredda kavla upp skjortärmarna och börja förodla. I det rådande världsläget så kommer vi ha mer tid för vår närmiljö, som våra trädgårdar och hem. 2020 års trädgårdstrender kan därför bli en spännande säsong då vi återhämtar oss i hängmattan och pysslar med kreativa projekt hemmavid. En ny säsong innebär nya planteringar, ny inredning för uterum och ett påtande i trädgårdslandet. 

I dag behöver du varken en stor trädgård eller jord att så i. Här listar vi några av de största trenderna inom trädgård att inspireras av:

  1. När det är dags att odla så finns det en del spännande frönyheter 2020. Ekologiska fröer blir mer och mer populära och varje år kommer nya frösorter. Bland nyheterna finns bland annat kaskadpelargon i olika färger och en småbladig basilika som smakar alldeles gudomligt. 

 

  1. Bor du begränsat i lägenhet kan du odla utan jord. Detta kallas hydroponisk odling. Speciella odlingslådor krävs och gör att du kan odla grönsaker året om. Hydroponisk odling är supertrendigt just nu och du kan skörda din egen sallad året runt. Hydroodling innebär att du odlar i material som stenull eller vatten. Den gröna trenden fortsätter att hålla i sig. Det är både hållbart, klimatsmart och hälsosamt plus att det smakar gott.

 

  1. Vare sig du bor i hus eller lägenhet så kan alla utveckla odlingskunskaper. Börja odla potatis i en hink på balkongen och låt jorgubbsplantor växa på en spaljé. Tänk högt och lågt för att maximera den yta som du har tillgång till!

 

  1. Uterum står i fokus. Trenden för året tyder på att vi gärna förlänger säsongen av sommaren i uterum och orangeri – en perfekt yta till vårens fröodlingar. När väl sommaren gör entré är det bara att flytta ut krukorna och möblera om till mysiga middagar med vänner.

 

  1. Kompostera dina matrester. En trädgårdstrend som verkligen är het i år är den japanska kompostmetoden Bokashi. Med hjälp av en hink och bokashi-strö innehållande mikroorganismer, förvandlas dina matrester till fin näringsrik jord.

 

  1. I överlag handlar många av årets trender om återbruk och en ökad användning av hållbara material. Naturmaterial som bambu och trä är uppstickare och konkurrerar med den klassiska konstrottingen som följt med under några år. Krukor av återvunnet material och korgar av rotting i olika varianter blir ett härligt gäng av inredningsdetaljer för altanen eller uterummet.

 

  1. Håll djur och insekter i tankarna när du börjar plantera! Behåll de vackra gamla träden, de är nämligen perfekta hotell för insekter. Varför inte låta gräsklipparen stå? Lämna någon del av gräsmattan till äng för humlor och bin. Fjärilar älskar brännässlor – behåll de med!

 

  1. I år låter vi sommarblommor ta plats eftersom vi förstått att våra pollinatörer som humlor och bin är nödvändiga! Du kan också odla din egen brudbukett i sommar, plocka in en fräsch fredagsbukett och leverera sommarens finaste presentbukett. Ängsblommor och sommarblommor är ett trendigt inslag.

 

Fler artiklar

Starta din byggresa med oss

Alla våra husmodeller är till för din inspiration,
men du kan själv designa hus och planlösning som du vill.
Kontakta oss