Bygga nytt hus eller köpa begagnat?

Beställ våra huskataloger

Hus, fjällstuga eller fritidshus – hitta ditt nya hem i lugn och ro.
Läs eller beställ hem våra kataloger.
Beställ katalog

Står du i valet och kvalet mellan att bygga nytt hus eller köpa begagnat? Det finns både för- och nackdelar med båda alternativen. Ett gammalt hus kan ha sin charm och en känsla som inte finns i ett nytt hus där ingen bott förut. Men även nya hus har sina fördelar och du kan anpassa det precis som du själv vill. 

Priset är det som många tänker på när de börjar fundera på hus. När du köper ett begagnat hus är utgångspriset ofta billigare, men då tillkommer kostnader för renovering och även om du kan bygga själv så kräver det både tid och energi. När man börjar räkna på driftkostnader och oförutsedda kostnader så skiljer ofta inte priset så mycket. Att bygga nyckelfärdigt är ett bra alternativ när du vill hålla nere kostnaderna lite och dessutom spara tid genom att bygga på ett effektivt sätt. 

Fördelar med att bygga nytt hus

Att bygga nytt hus har också väldigt många fördelar, inte minst får du en upplevelse för livet och ett unikt hem som är anpassat just för dig och dina behov. Andra fördelar med att bygga nytt:  

  • Fastighetsskatten blir lägre
  • Du slipper ombyggnationer och oförutsedda kostnader
  • Drift- och energikostnaderna blir lägre

Att bygga nyckelfärdigt innebär att du kan spara mycket tid, och alla nya hus byggs även med tanke på kraven som vi ställer idag på moderna boenden. Många tror att nyckelfärdiga hus oftast ser likadana ut, men med personliga anpassningar kan man få huset så personligt som man själv vill.

Den största affären i livet

Att köpa hus är en av de största affärerna man gör i livet, och särskilt om man bygger nytt är det särskilt mycket man behöver tänka på. Det är mycket val som ska göras, allt från husets utseende och utformning till köksluckor och ytskikt. Att ha erfarna människor runtom sig, oavsett om man köper begagnat eller bygger nytt, är en ovärderlig trygghet som husköpare. 

Tänk långsiktigt och prioritera dina val

Fundera på vad som är viktigast för just er innan ni gör era val. Var vill ni lägga ert fokus? Känns kök och badrum extra viktigt eller är stort och rymligt garage ett krav för er? Kommer huset att fungera även om ni blir fler i familjen? Fundera noga och prioritera era val.

Även vid val av tomt är det något som man bör tänka över, då storlek på tomter skiljer sig mycket över landet och du kanske behöver välja mellan en stor altan eller ett stort garage. Titta även över detaljplanen för området där ni vill bygga så att ni har klart för er vad som gäller innan ni börjar den riktiga planeringen, för att undvika oönskade överraskningar.

Inspireras av andra

Om du väljer att bygga nytt så är det bara fantasin som sätter gränser. Gå på husvisningar, bläddra i olika huskataloger och inspireras av andras hem. Ha dina egna behov i åtanke och försök att inte stressa fram några beslut. Hitta en hustillverkare som du känner dig trygg med och som förstår dina behov som kund. 

Skapa ditt eget drömhus

Har du bestämt dig, eller om du bara vill ställa frågor eller vill bolla idéer är du välkommen att kontakta någon av våra säljare. Vi svarar på dina frågor och ser på dina möjligheter och behov. Utifrån dina önskemål och din budget sätter vi oss ner tillsammans med arkitekten och arbetar fram ett bra, praktiskt och personligt hus. Vårt team kommer att finnas med dig hela vägen, från planering till inflytt. Vi vet att ett husbygge är ett stort projekt både fantastiskt men också otroligt krävande. Vi finns där för att besvara dina frågor, hjälpa dig när det uppstår problem och göra allt för att din upplevelse ska bli så trygg och bra som möjligt.

 

Fler artiklar

Starta din husresa med oss

Alla våra husmodeller är till för din inspiration,
men du kan själv designa hus och planlösning som du vill.
Kontakta oss