Provmåla som ett proffs

Beställ våra huskataloger

Hus, fjällstuga eller fritidshus – hitta ditt nya hem i lugn och ro.
Läs eller beställ hem våra kataloger.
Beställ katalog

Att provmåla kan bli en stressande process med mycket velande och tvivel. Vi har pratat med Fredrik Ljunggren på NCS som tipsar om  hur du provmålar på bästa sätt.
“Börja fundera på vilken känsla du vill ha, bygg sedan paletten digitalt och först därefter är det dags att provmåla”, säger Fredrik Ljunggren.

Att tänka på när du provmålar

Börja med provark

Innan du börjar köpa provburkar för att testmåla kan det vara smart att köpa provark.
Fördelen med ark är att du får exakt rätt kulör på arket. Ljusa färger i provburk kan ibland vara missvisande för den faktiska kulören eftersom det krävs 3–5 liter färg för att få den exakta kulören. Titta alltid på ett prov som är målat (inte tryckt). Du vet att det är målat på papper om du känner att det är lite upphöjt.

Ytan du målar på påverkar färgen

Ytans karaktär påverkar färgen. En skrovlig yta har små skuggor på sig som gör att färgen blir mörkare. En strukturtapet, puts eller liknande, ger dovare färg medans en plan yta reflekterar allt ljus och gör att färgen upplevs ljusare. Glanstalet på färgen påverkar också ditt val. Färgen upplevs mörkare och mer kulört vid hög glans och vitare vid låg glans.

Titta på färgen i det ljus den oftast kommer synas i

Norr och söder är de enklaste referenserna för hur ljus påverkar färg. Norrläge ger kallare effekt och söderläge ger varmare ljus. Ett sovrum är du mest i på kvällen och i Sverige är det ofta mörkt. Ta då i beaktning att titta på färgen i glödljus när du färgsätter sovrummet, så att det ser ut så som du önskar ha det. När du målar ett kök, ska du däremot se till att det blir bra i dagsljus.

Reflekterande ytor kan ändra din färg

En sak man inte alltid tänker på är att det kan finnas någon annan yta som reflekterar ljus och det gör stor skillnad. Om du har en stark fondvägg och målar vitt i resten av rummet kommer det vita dra åt sig färgen som du har på fondväggen eftersom att ljuset från fondväggen reflekteras runt i rummet. En vit färg tillsammans med en röd fondvägg kan skapa knasiga effekter, den vita kommer nämligen uppfattas som rosa. 

Öppen planlösning är ett av de nya arkitektoniska dragen där detta verkligen händer. Du vill markera skillnaden mellan köket och resten av rummet, men då är det jätteviktigt att de lirar med varandra. Ju större kontraster du har mellan färgen i köket och vardagsrummet, desto mer händer det. 

Lita på magkänslan!

Man behöver ofta se och känna in för att veta vad man vill ha. Ofta har man en tydlig bild som utgångspunkt och sen går man i en utforskande period innan man landar i ett beslut som är ganska likt det första man tänkte. Det är nog så man måste göra för att känna sig trygg i sitt val. Magkänslan brukar ha ganska rätt. Utforska vad som händer runt omkring men förkasta inte första idén. Lita på magkänslan den finns där av en anledning. 

Läs även:Välja rätt färg för ett nybyggt hem.

Fler artiklar

Starta din byggresa med oss

Alla våra husmodeller är till för din inspiration,
men du kan själv designa hus och planlösning som du vill.
Kontakta oss