Funderar du på att bygga sommarstuga? Vad ska man tänka på, vilka regler och krav finns och vad ska man prioritera? Vi ger dig några enkla tips.
Finns det något som slår känslan av att komma iväg till sitt egna smultronställe? Långa ljusa kvällar, sol och bad och en avkoppling utöver det vanliga. Att bygga eget har många fördelar, inte minst så kan du själv anpassa det för att det ska passa dig och din familj som allra bäst.
- Se över ekonominGivetvis är ekonomin avgörande innan ni påbörjar planeringen av ett fritidshus. Vad får stugan kosta totalt? Är grunden förberedd? Kan ni göra det själva eller behöver ni anlita någon för det? Vilka prioriteringar har ni i övrigt?
- Kontrollera tomtens detaljplanDetaljplanen för tomten får du hos kommunens stadsbyggnadskontor. Detaljplanen bekräftar att tomten verkligen får bebyggas samt sätter begränsningar kring byggarea, höjder och hustyp som kan påverka både val av stuga samt placering.
- Grund och ojämna underlag.När man bygger fritidshus är det rekommenderat att bygga på torpargrund, då den är relativt billig och går att anpassa till ojämna underlag. Alternativt pålad grund.
- Väderstreck och utsiktVar ligger den finaste utsikten? Var är morgonsolen och var går kvällssolen ner? Tänk på dessa faktorer för att undvika att exempelvis verandan eller det planerade altandäcket hamnar på fel plats.
- Ska boendet användas året runt?Om du bygger ett fritidsboende som även ska användas vintertid bör man tänka extra mycket på energilösningarna. Många väljer direktverkande el, men på grund av elpriser bör man överväga en kompletterande värmekälla, antingen en luft-luftvärmepump eller en kamin som värmer upp boendet snabbt. Ett alternativ är vattenburet värmesystem men då måste man tänka på att skydda det från att frysa, antingen genom bra isolering eller att systemet hålls igång kontinuerligt.
Vilka byggregler finns för sommarstugor?
Definitionen på ett fritidshus, enligt Boverket, är ett hus som inte är avsett som permanentboende. Kraven på ett fritidshus skiljer sig från kraven på ett permanentboende, på det sätt att:
- Fritidshus behöver inte uppfylla energikraven som ställs i Boverkets byggregler (BBR) för nybyggda enfamiljshus.
- Ett fritidshus behöver heller inte vara handikappanpassat.