De byggde drömhuset i skärgården efter 20 års väntan

Beställ våra huskataloger

Hus, fjällstuga eller fritidshus – hitta ditt nya hem i lugn och ro.
Läs eller beställ hem våra kataloger.
Beställ katalog

Inte långt från världsarvet Höga Kusten, längst ute på en liten udde, smälter Karin och Jan Näslunds nybyggda villa in fint i skärgårdsmiljön strax utanför Domsjö i Örnsköldsvik. Genom närheten till både naturen med sälar och ett rikt fågelliv och sina arbeten i stan tycker paret att de får det bästa av två världar.

Hur kom det sig att ni ville bygga nytt?

– Vi bodde tidigare i ett trevligt villaområde inte så långt ifrån där vi bor idag. Det var perfekt medan barnen var yngre, men nu när de är vuxna och utflyttade kände vi att vi ville ha något som bara var vårt. Den här tomten är från början min farmor och farfars, och här stod det tidigare en stuga där jag har tillbringat mycket tid som liten. Det är en speciell plats, och det kändes rätt att bygga något eget här, säger Karin.

Varför valde ni Skidstahus?

– Dels har Karins föräldrar byggt med Skidstahus, dels hade vi redan en relation med säljaren Daniel som inleddes redan för fem år sedan. Han kände till tomten och hade engageragat sig mycket redan innan att vi bestämde oss för att bygga. Dessutom hade jag hört mycket bra om Skidstahus genom mitt jobb på banken – att de håller budgeten och att det inte kommer några obehagliga överraskningar, berättar Jan.

Vad hade ni för strategi inför nybygget?

– Långsiktighet! Vi har faktiskt tittat på hus och haft tankar om att bygga nytt i över tjugo års tid innan vi slog till. Inför bygget har vi fokuserat på att lära känna tomten utan och innan för att rita ett hus som är optimalt just för den här soliga och vindutsatta platsen. Eftersom det är en udde blåser det mycket här, så vi behövde tänka till kring vinklar för att få det vindstilla på utvalda platser kring huset, säger Karin.

Hur tänkte ni kring planlösningen?

– Vi fick många bra tips och råd från säljarna på Skidstahus, Daniel och Lina, som hjälpte oss mycket med planlösningen. En sak vi velade mycket kring var om vi skulle ha ett förråd eller inte. Vi var nära på att skippa det, men Lina övertalade oss om att ändå välja förråd vilket vi är jättetacksamma för idag.

Något ni vill sprida vidare till andra som är i husbyggartagen?

– Vi rekommenderar alla att bli lite involverade i byggprocessen – det ger väldigt mycket tillbaka. Till exempel byggstädade vi varje kväll för att på så sätt följa med i bygget och varje steg i processen. För att inte störa eller vara i vägen kom vi dit på eftermiddagarna när snickarna slutat för dagen. Om vi hade frågor sms:ade vi dem nästa dag. Jag tror att respekten för hantverkarnas tid la grunden för den goda relation vi fick med dem.

Vad är ni mest nöjda med – och vad hade ni gjort annorlunda?

Jan: Jag är glad över att vi valde stora fönster för att kunna ta in hela den vackra utsikten med vattnet utanför. Däremot hade jag nu i efterhand gjort tvättstugan lite större, men då vi snart ska bygga garage får vi mer utrymme, så det blir nog bra.

Karin: Jag är nöjd över alla tillval vi gjorde, samt att vi valde att ha en enhetlig väggfärg i  hela huset. Jag är också glad att vi satsade på belysningen både inomhus och utomhus. Det är så pass viktigt, särskilt då man bor som vi gör.

Karin och Jans tips till dig som funderar på att bygga nytt:

  • Lär känna tomten
  • Ta hjälp av säljaren för att formulera era drömmar
  • Ta all draghjälp ni kan få
  • Lyssna på tips och råd från säljaren
  • Låt hantverkarna göra sitt jobb – de är experter på det de gör
  • Våga ha tillit till husleverantören för att få ett bra samarbete

Familj: Karin och Jan Näslund, två vuxna barn

Bor: Genesmon i Domsjö, Örnsköldsvik

Hus: Egendesignat enplanshus

Fler artiklar

Starta din byggresa med oss

Alla våra husmodeller är till för din inspiration,
men du kan själv designa hus och planlösning som du vill.
Kontakta oss