Drömhuset i Jumstaberg

Beställ våra huskataloger

Hus, fjällstuga eller fritidshus – hitta ditt nya hem i lugn och ro.
Läs eller beställ hem våra kataloger.
Beställ katalog

I Jumstaberg, mitt mellan Södertälje och Nykvarn har familjen Jene byggt sitt drömhus. Det egenritade huset på bergstomten är precis vad det utger sig för att vara – en idyllisk plats med fantastisk utsikt mot både skog och vattendrag.

Mikael och Filiz hade redan gått igenom ett husbygge när de började drömma vidare. De bodde tidigare i ett tätbebyggt område med nära till grannarna och började längta efter att bo lite mer avskilt.

– Vi började drömma om ett lugnare område och en större tomt, för att få känna det där lugnet vi saknade.

Paret började kolla på färdiga hus och områden och hittade till slut tomten som de förälskade sig i, en bergstomt i Jumstaberg. I det skedet var tomten redan såld men inte långt därefter fick de beskedet som de hoppades på – den tidigare bokade tomten var återigen tillgänglig.

Att rita sitt eget drömhus

De fick direkt en bra kontakt med Skidstahus säljare i området och förstod snabbt att det här var möjligheten de hade att få rita sitt alldeles egna drömhus.

– Vi har känt en trygghet och en tillit hela vägen. Det som var så otroligt bra med just Skidstahus var att de var så flexibla. Vi hade ju redan en vision om hur huset skulle se ut, så vi bollade våra idéer med säljaren och arkitekten och vi fick möjligheten att rita vårt hus helt själva, berättar Mikael och fortsätter.

– När vi byggde vårt förra hus, med en annan leverantör, blev vi väldigt begränsade i våra val. Men med Skidstahus var det betydligt enklare att få huset precis som vi ville, förklarar Mikael.

Så Mikael och Filiz satte sig själva ner med linjal och ett blankt papper. Arkitekten utgick sedan från deras förslag och ritade huset som det ser ut idag.

– Vi blev inte hämmade överhuvudtaget utan vi fick väldigt bra utbyte i tankar och idéer och han förstod precis hur vi ville det.

Och sedan var processen igång. Det jobbigaste med hela byggupplevelsen, menar Mikael, var all väntetid i bygglovsprocessen hos kommunen. I och med bergstomten krävdes bland annat sprängning så själva markarbetet tog väldigt lång tid. Sedan har resten flutit på väldigt bra.

– Vi har varit väldigt involverade själva också, i och med att vi ritade huset själva och visste vad vi ville. Vi har varit där flera gånger per dag, till barnens förtret, skrattar Mikael.

Ett stort hus för en stor familj

I familjen finns fyra barn i åldrarna tre till nio, så redan i grundtanken var huset stort och familjen hade en vision om att barnen skulle få sin egen del av huset, och så blev det. Mikael förklarar tanken bakom deras design:

– Man skulle kunna säga att huset är uppdelat i tre delar. I barnens del ligger förutom deras sovrum även ett allrum och ett badrum. I nästa del ligger mitt och Filizs sovrum, samt ett badrum. Den sista delen består av en gemensam yta med vardagsrum, kök och ytterligare ett badrum.

– Vi har valt att ha väldigt mycket fönster, som särskilt min fru är väldigt förtjust i. Inte minst så får man in mycket naturligt ljus, men vi får även ta del av den fantastiska utsikten. Det känns som en målning varje gång man sitter i köket och tittar ut.

Paret kan inte vara mer än nöjda och bemärker även kvalitén på allt från virke till fönster.

– Vi hade extremt höga förväntningar och drömmar om det här huset och de drömmarna har uppfyllts med råge, både för mig och Filiz.

Fakta

Huset
Egendesignat från grunden, 240 m²
4 sovrum, 3 badrum
1 allrum
1 vardagsrum

Vilka bor här?
Mikael Jene, 40 år, matte/no-lärare.
Filiz Jene, 36 år, tandläkare.
Natalie, nio år.
Alber, sju år.
Leah, fem år.
Leona, tre år.

Fler artiklar

Starta din byggresa med oss

Alla våra husmodeller är till för din inspiration,
men du kan själv designa hus och planlösning som du vill.
Kontakta oss