“Viktigt med en husleverantör som tar ansvar för helheten”

Beställ våra huskataloger

Hus, fjällstuga eller fritidshus – hitta ditt nya hem i lugn och ro.
Läs eller beställ hem våra kataloger.
Beställ katalog

Efter flera års letande hittade Charlotte och Pierre äntligen rätt. En tomt med sjöutsikt och ett fritidshus från Skidstahus.
– Här får vi det bästa av två världar. 

 

Paret bor med sina två barn, 10 och 13 år, i centrala Stockholm. Charlotte är uppvuxen i Härnösand och har spenderat somrarna i släktens sommarhus med närhet till skog, natur och vatten. Hon ville ge sina barn möjlighet att uppleva detsamma.
– Vi båda kände att vi saknade närheten till skog och natur – och att kunna gå ut på sin egen gräsmatta. 

 

Avståndet hemifrån var viktigt

Deras nya fritidshus ligger i Sund, i Trosa kommun, cirka 45 minuter från parets bostad i Stockholm. Just avståndet från deras permanenta bostad var viktigt för paret som ville ha möjlighet att kunna åka ut till stugan över helgen eller över dagen.
– Vi funderade på om vi skulle köpa i Härnösand, men landade i att det var för långt hemifrån. Vi bor i lägenhet och då känns det himla lyxigt att på 45 minuter kunna åka ut till huset med trädgård och gräsmatta. Så här får vi helt enkelt det bästa av två världar, säger Charlotte. 

Svårt att hitta ett fritidshus som passade 

Det tog tre år innan paret hittade vad de sökte efter. De hade nämligen en del krav, både på platsen och på huset: relativt nära Stockholm, inte för stort hus och två badrum.
– Det kluriga var att vi ville ha ett lite mindre hus men med två badrum. Och de flesta mindre fritidshus har ju ofta bara ett badrum. Det var så vi snart förstod att vi skulle behöva bygga eget, säger Pierre. 

 

“Flexibiliteten var jätteviktig”

Första kontakten med Skidstahus hade paret redan för flera år sedan då de gick i hustankar. Vid det tillfället blev det inget hus, men de fick en bra bild av Skidstahus som leverantör vilket gjorde att de kom att tänka på dem även denna gång.
– Vi jämförde olika leverantörer, både vad gäller pris och flexibilitet, och Skidstahus kändes som det självklara valet. Eftersom vi ville anpassa huset var just flexibiliteten jätteviktig, och där kändes Skidstahus klart bäst, säger Pierre. 

 

Ångbastu – ett tips!

Huset är 80 kvadratmeter stort, har tre sovrum, två badrum och öppen planlösning mellan kök och vardagsrum. Pierre och Charlotte utgick från en husmodell men har skissat om planlösning, lagt till toalett och flyttat väggar. I det ena badrummet finns en ångbastu, något som paret valde att bygga in för att ge huset det lilla extra.
– Vi är inte så förtjusta i vanlig bastu, men vi både kände ändå att vi ville ha något lite extra. En ångbastu blev en superbra lösning eftersom den också tar mindre plats än en vanlig bastu. Vi har integrerat ångbastun i duschen och det blev jättebra. Det är ett tips till andra som vill ha bastu, men inte har så mycket utrymme, säger Pierre. 

 

Stora fönster med utsikt mot vattnet

Från vardagsrummet och köket finns utgången till altanen. Huset ligger på en höjd och från hela hemmet har familjen fin utsikt över vattnet, dels tack vare de stora fönsterna som löper från golv till tak.
– Vi klurade länge på hur vi skulle ha det med fönsterna. Vi visste att vi ville ha stora fönster för att maximera utsikten mot vattnet. Och ett tag tänkte vi också ha gavelfönster i taket för estetikens skull, men bestämde oss till slut för att inte köra på det. Och det var tur för solen gassar på här, så det hade nästan blivit olidligt varmt, säger Charlotte. 

 

 

“Det är ett riktigt bär-mecka”

Tomten är något som familjen är lite extra förtjusta i. Förutom att den ligger högt upp med utsikt över vattnet kryllar den också av bär, frukter och grönska.
– När vi köpte tomten hade den redan en uppvuxen trädgård med bär, frukt och grönska. Vi kan plocka bär hela sommaren och björnbär ända in i september, det är verkligen ett riktigt bär-mecka, säger Charlotte och Pierre fyller i:
– Och eftersom att tomten är avknoppad från en större tomt fanns det redan en trappa ner till den egna badbryggan. Det är helt fantastisk att kunna gå ner till sin egen badplats. 

Tajt tidsplan

Paret köpte tomten dagen efter midsommar 2019 och målet för dem var att ha ett färdigt hus på plats i maj 2020. De var medvetna om att detta var en tajt tidsplan och satte därför igång med planeringen direkt.
– Vi låg på i början, skissade planritning, fixade bygglov och gjorde klart så mycket vi bara kunde för att få en bra känsla för hur huset skulle bli. Vi var också noga med att få en fast kostnadskalkyl direkt från start för att undvika överraskningar längst med vägen. Det var vi tydliga med från början, så vi frågade vår säljare om allt. Skidstahus var otroligt hjälpsamma och engagerade sig för att lösa det, säger Charlotte. 

 

“Deras jobb gick som tåget”

Bygglovsansökan skickade Pierre och Charlotte in i augusti och sedan var byggprocessen igång. Trots pågående pandemi, med allt vad det innebär, löpte bygget på bra.
– Det har gått fantastiskt bra även om det såklart var lite svettigt ibland. Till exempel vid ett tillfälle då Skidstahus skulle leverera huset och entreprenören skulle ta över. Men så hade de inte tid att dra igång direkt, vilket vi behövde göra för att hinna bli klara inom ramen för vår tajta tidsplan, säger Charlotta och Pierre tillägger:
– Men då ryckte vår säljare Janne på Skidstahus in med sin firma istället. Deras jobb gick som tåget – de bara körde på och levererade otroligt bra och snabbt. Det var viktigt för oss att ha en husleverantör som inte bara levererar huset utan också tar ansvar för helheten. Och det gjorde Skidstahus. Huset blev klart i tid och vi är mer än nöjda!

 

“Flexibiliteten fanns med hela vägen” 

Samarbetet med Skidstahus tycker paret har fungerat mycket bra, framförallt flexibiliteten och tillgängligheten hos säljarna.
–  Skidstahus har varit super hjälpsamma och de ställde sig aldrig på tvären utan löste allt jättebra. Flexibiliteten fanns med hela vägen och de var alltid tillgängliga om vi hade frågor eller funderingar, säger Charlotte. 

 

Favoritplats – kök och vardagsrum

Favoritplatsen i huset är vardagsrummet och köket, mycket på grund av de stora fönsterna med utsikt över vattnet. Men även ångbastun och familjens nya pergola toppar listan.
– Eftersom huset ligger 25 meter upp blir det ibland lite blåsigt och då är pergolan superbra. Den är kanon både när det blåser, och när solen gassar och man vill ha skön skugga. Den är pricken över i:et, säger Charlotte.

Pierre och Charlottes tre tips till hembyggare

 

  1. Prata med någon som byggt förut, någon bekant eller liknande. Där kan du få många bra tips och råd kring vad som är viktigt att tänka på.
  2. Försök så gott det går få ett färdigt pris från start. Tänk igenom alla val noggrant, så att allt finns med – både vad gäller tidplan och budget.
  3. Det är en spännande resa men var beredd på att det tar tid. Det är inte som att köpa en bil där du gör några färgval och sedan är det klart. Det är en upplevelse att få vara med och se hur huset växer fram. 

Fler artiklar

Bygga sommarstuga – det här ska du tänka på

Läs mer här