Fjällstugeägarna: “Vi ville anlita en leverantör som tog hand om allt”

Beställ våra huskataloger

Hus, fjällstuga eller fritidshus – hitta ditt nya hem i lugn och ro.
Läs eller beställ hem våra kataloger.
Beställ katalog

När Håkan Erixon gick i pension kunde han och partnern Anette äntligen förverkliga sin dröm om en fjällstuga. Idag spenderar paret alla årstider i sitt hus tillsammans med barn och barnbarn.
– Det viktigaste för oss var att hela processen skulle gå smidigt. Eftersom vi bor långt ifrån platsen där vår fjällstuga ligger hade vi inte haft tid att åka fram och tillbaka. Därför behövde vi anlita en leverantör som tog hand om allt, från start till mål, säger Håkan.

 

Sedan 80-talet har Håkan och Anette Erixon spenderat vintrarna i Kittelfjäll, en liten skidort i Västerbotten. Tanken om en egen fjällstuga hade funnits länge, men för mycket jobb och brist på tid hindrade dem.
– Jag ägde en sportbutik i Luleå där vi bor, och det tog upp mycket av min tid. Men när vi sålde den kunde jag gå i förtidspension och plötsligt hade jag mycket mer tid. Jag brukar säga att jag är fritidsforskare, jag pysslar med sådant jag älskar, som att åka skidor, jaga, och spendera tid utomhus, säger Håkan. 

 

Letade efter ett färdigt hus

Fritidsforskaren och resten av familjen bestämde sig för att leta efter en fjällstuga i Kittelfjäll. Till en början letade de efter ett färdigbyggt hus, men hittade inte vad de sökte.
– Ingen av oss är särskilt händig eller har erfarenhet av att bygga hus, därför ville vi först ha ett “begagnad hus”. Men vi kunde inte hitta ett som passade oss och istället dök det upp en väldigt bra tomt som vi blev intresserade av. Erik Nyholm från Skidstahus var där i samma veva och vi fick direkt en bra känsla för honom och Skidstahus. Så då bestämde vi oss för att bygga eget, säger Håkan. 

Viktigast – tomten och byggprocessen 

Ett bra läge på tomten och en smidig byggprocess. Det var två saker som var extra viktiga för Håkan och Anette.
–  Vår tomt är verkligen precis vad vi letat efter. Den ligger med gångavstånd till pisterna, omringat av höga berg och utan andra hus som skymmer utsikten. Vad som däremot var ännu viktigare för oss var att själva byggprocessen skulle gå smidigt. Eftersom vi bor ungefär 38 mil från kittelfjäll visste vi från start att vi inte skulle ha möjlighet att vara där särskilt ofta under byggtiden, säger Håkan och tillägger:
– Dessutom hade ingen av oss erfarenhet av att hålla ihop ett helt bygge, med allt var det innebär. Så det var avgörande för oss att hitta en leverantör som tog hela det ansvaret. 

 

“Snickarna och hantverkarna var så lätta att ha att göra med”

Paret köpte tomten i mars 2016 och kunde flytta in i december samma år, en byggprocess på nio månader.
– Byggprocessen gick verkligen jättebra, allt flöt på utan krångel. Det beror nog dels på att snickarna och hantverkarna var så lätta att ha att göra med. Hade de någon fråga så ringde de oss bara. Jag är nästan lite förvånad över att det gick så smidigt, vi hade ju trots allt gjort en hel del egna anpassningar. 

 

Byggde till ett extra badrum 

Fjällstugan består av ett och ett halvt plan. På nedre plan finns vardagsrum, kök, två sovrum och badrum med bastu. På övervåningen finns ett stort sovrum och ett allrum.
– Eftersom vi vill bjuda med familj till stugan bestämde vi oss för att lägga till ytterligare ett badrum. Skidstahus hjälpte oss lösa det genom att bygga ett varmt förråd i anslutning till huset, där vi placerade värmepanna, tvättmaskin och torktumlare. På så sätt kunde vi få plats med ytterligare ett mindre badrum på nedervåningen, förklarar Håkan och tillägger:
– Huset är verkligen perfekt för oss. Vår favoritplats är i vardagsrummet framför brasan. Där brukar vi krypa upp efter en dag i backen, mysa och njuta av utsikten genom de stora fönsterna. 

Fjällstugan använder de året om 

Paret är i sin fjällstuga året runt, ibland så ofta som varannan helg. Barnen hälsar på så ofta de kan, och de brukar samlas allihopa under påsk och långhelger. Från början trodde familjen att de mest skulle använda stugan under vinterhalvåret, men så blev det inte.
– Vi trodde att det bara skulle vara en vinterstuga, men sen insåg vi att alla årstider har sin charm i Kittelfjäll. Så vi är här året runt, det är kul och lite häftigt. 

 

“Vi vill alltid ha plats för våra nära och kära”

Under första året efter att huset stod klart byggde Håkan och Anette en altan och en förvaringsbod. Framåt planerar de att bygga en liten stuga på tomten, för att ha plats åt ännu fler gäster.
– Vi vill alltid ha plats för våra nära och kära, och vår familj växer. Därför kanske vi framåt bygger ytterligare ett lite mindre hus på gården. Det beror på hur många barnbarn vi får, skrattar Håkan. 

 

Fler artiklar

5 tips när du ska bygga fjällstuga

Läs mer här