Hyr ut fjällstugan – detta tjänar du

Beställ våra huskataloger

Hus, fjällstuga eller fritidshus – hitta ditt nya hem i lugn och ro.
Läs eller beställ hem våra kataloger.
Beställ katalog
En fjällstuga behöver inte bara vara ett trevligt semesterhus för familjen, utan kan också fungera som en inkomstkälla. Väljer du att hyra ut den under de perioder som den inte kommer att användas av familjen blir fjällstugan en långvarig investering som kan komma att betala sig själv i slutändan. Vi hjälper dig genom uthyrningsprocessen.

Om du vill hyra ut din fjällstuga kan du ta hjälp av en förmedlare. Idag finns det flera företag som erbjuder hjälp med uthyrning. De tar normalt hand om allt från annonsering och marknadsföring till försäkring och utlämning av nyckel. Detta kan vara ett utmärkt alternativ för dig som inte har tid eller lust att själv involvera dig i uthyrningen. Men tänk på att när du tar hjälp av en förmedlare då tappar en del av inkomsten. Olika förmedlare tar olika provision, vilket kan ligga på allt mellan 10–40 procent. De kan även kräva att du hyr ut exklusivt genom dem och har därför inte möjlighet att hyra ut själv.

 

För dig som vill hyra ut privat

Vissa väljer att hyra ut privat, vilket ger en högre vinst. Då börjar man helt enkelt med en uthyrningsannons, antingen i tidningen eller på nätet, och tar sedan hand om bokningar som kommer in. Genom att göra det själv har du mer kontroll på vem du hyr ut till och under vilka perioder det gäller, men det kräver också lite mer jobb. Ett hyresavtal och en handpenning är att rekommendera vid uthyrning för att undvika onödiga tvister. I avtalet kan det även vara trevligt att inkludera tips på aktiviteter i närområdet och guider till hur man använder vitvarorna i fjällstugan.

 

Sätt rätt pris

När det kommer till prissättning så kan det ligga på allt mellan 3 000 till 30 000 per vecka, beroende på plats i landet, läge och säsong. Genom att undersöka vad andra i samma område tar betalt kan du få en bra prisbild på vad som är rimligt för just din fjällstuga. Sveriges lagar gör det möjligt att hyra ut din fjällstuga för upp till 40 000 per år helt utan beskattning, läs mer om vad som gäller på Skatteverkets hemsida. 

 

Utnyttja säsongerna och gynna det lokala näringslivet

För en fjällstuga finns det flera säsonger att nyttja som hyresvärd. Den härliga vårvintern i mars och påskveckan i april är speciellt populära veckor för hyresgäster. Därför kan det generera en högre inkomst om du väljer att ha säsongsbaserade priser. I övrigt påverkar exempelvis storlek, standard och faciliteter det pris du sätter när du hyr ut. Att hyra ut din fjällstuga gynnar inte bara din egen ekonomi utan även lokala butiker och mindre samhällen i övrigt som tjänar på att ha gäster året om.  

Fler artiklar

Fjällstugeägarna:

“Vi ville anlita en leverantör som tog hand om allt”
Läs mer här