Livet i fjällstuga

Beställ våra huskataloger

Hus, fjällstuga eller fritidshus – hitta ditt nya hem i lugn och ro.
Läs eller beställ hem våra kataloger.
Beställ katalog
Vandringar, mountainbike och smäktande vyer. Eller skidåkning, skoterturer, isfiske och utförsåkning. Det svenska fjällandskapet vilar aldrig, och med en egen fjällstuga får du de bästa förutsättningarna för ett rikt året runt-boende. Anna och Niklas Svenberg gjorde verklighet av fantasierna och hittade drömläget i Skärsjövålen i Härjedalen.

Skärsjövålen, ett par mil norr om Lofsdalen och alldeles intill det majestätiska Sonfjället, präglas mer än något annat av den hänförande, dramatiska naturen. Vintertid tar dig här längdskidspår och skoterleder rakt in i det Härjedalska fjällandskapets hjärta. På sommaren byter de skepnad och lockar till upptäcktsfärder med cykel eller vandringar genom det mäktiga landskapet. För Anna och Niklas Svenberg är det den perfekta platsen för att komma närmre naturen, uppleva äventyr – och kunna koppla av helt och hållet.

 

– För mig är fjällen att komma hem. Att vara här får mig att känna ett inre lugn på ett sätt som jag inte kan göra i någon annan miljö, berättar Anna.

 

När hon växte upp hade familjen en fjällstuga i samma område. I dag bor hon med maken Niklas och de två sönerna Wilmer och Hjalmar i en 70-talsvilla i Hallstahammar. Intresset för fjällen och de aktiviteterna som möjliggörs i miljön har hela familjen delat länge.

 

– Redan när vi träffades började vi titta på fjällstugor. Vi har båda två varit mycket i fjällen ända sedan vi var små, men sen kom barnen och ekonomin tillät inte riktigt ett stugköp. Men förra året hittade vi det perfekta huset och läget för oss, så då slog vi till, säger Niklas.

Stuga i fjällen

Två hundra meter nedom kalfjället och med längdskidspår, skoterspår och vandringsleder alldeles utanför huset, är det minst sagt ett häftigt läge. Och det var precis något sådant paret hade ställt in siktet på.

 

– Vårt mål har aldrig varit att bo ski-in, ski-out, utan snarare mer avsides och nära till naturen på riktigt. För mig är inte de stora skiddestinationerna fjällen, utan det här. Den äkta fjällvärlden, där du stöter på små porlande bäckar och orörda vattenfall titt som tätt, säger Niklas och fortsätter:

 

– Här får vi det bästa av två världar: snösäkerheten på vintern och möjligheterna till vandring och fiske på somrarna. Det tar aldrig slut på saker att upptäcka.

 

I dag åker hela familjen till Skärsjövålen och stugan så ofta tiden tillåter. Om somrarna ägnas dagarna åt upptäcktsfärder genom vandringar, fiske och mountainbikecykling. När den första snön faller åker istället längdskidpjäxorna eller skoterstövlarna på. Lederna är desamma, bara omgärdade av vit, orörd snö, berg, dalar och den totala tystnad som nästan bildar ett sus, och som blir allt svårare att få uppleva.

– Det finns aldrig några direkta måsten här i fjällen, men däremot alla möjligheter – året om. Oavsett årstid har vi alltid tid för varandra här. Vi spelar sällskapsspel och njuter av de fantastiska vyerna. Det tröttnar vi aldrig på, säger Anna.

 

Vad finns det för utmaningar med att ha fjällstuga?

– Framför allt att inte ha tillräckligt med tid att tillbringa i stugan! Eftersom vi har 47 mil hit åker vi iväg så fort barnen får en längre ledighet från skolan och vi har semester, säger Anna.

 

Vad har ni för tips till andra som funderar på en stuga i fjällen?

– Låt läget styra mer än någonting annat. Miljön, närområdet och vad som finns runtomkring är det allra viktigaste. Åk och besök platserna du är intresserad av och utforska naturen för att se om det är vad du är ute efter. Priserna är högre ju närmre anläggningar för utförsåkning du kommer, säger Niklas.

 

Niklas & Anna

Niklas och Anna Svenberg, 42 och 40 år.

Familjemedlemmar: Wilmer och Hjalmar.

Bor: I enplansvillan från 70-talet i Hallstahammar och i fjällstugan i Skärsjövålen.

Fler artiklar

Starta din byggresa med oss

Alla våra husmodeller är till för din inspiration,
men du kan själv designa hus och planlösning som du vill.
Kontakta oss