“Nyckelfärdigt och flexibelt var det som gjorde att vi valde Skidstahus.”

Beställ våra huskataloger

Hus, fjällstuga eller fritidshus – hitta ditt nya hem i lugn och ro.
Läs eller beställ hem våra kataloger.
Beställ katalog

Outi och Karl Johan Krekula flyttade in i sitt Villa Bok (som då hette Villa Timjan), på Tavleliden i Umeå i mars för nio år sedan. Då var de bland de första som byggde i området, men nu några år senare är det fler som flyttat in i grannskapet och många har valt att bygga just Skidstahus.

Nyckelfärdigt hus

När paret började planera husbygge funderade de länge på om de skulle välja att bygga vissa delar själva – som att måla, tapetsera och lägga golv – eller att bygga helt nyckelfärdigt. I och med att barnen fortfarande var ganska små, sju och nio år gamla, samt att Karl Johan jobbade i Ö-vik, så föll valet till slut på ett nyckelfärdigt hus från Skidstahus.

– Att Karl Johan jobbade borta och att barnen var så små då var det som avgjorde. Vi kände att vi inte ville lägga den stressen på oss själva genom att bygga själva, för vad hade hänt om barnen blivit sjuka under den tiden till exempel? Det kändes mycket enklare att välja nyckelfärdigt, något som vi absolut inte ångrat, berättar Outi.
Att de valde just Skidstahus som leverantör berodde främst på flexibiliteten och prisbilden.

– Att vi kunde flytta väggar och göra om huset till vårt eget utan att prisbilden förändrades nämnvärt var ju en otrolig fördel. Det kändes viktigt för oss att få göra ändringar men vi hade även en ganska klar budget redan innan, och vi kände att andra leverantörer helt enkelt tog för mycket betalt för just den biten.

Just den ekonomiska biten har Outi och Karl Johan varit väldigt måna om att hålla.

– Vi hade en budget som vi gärna ville hålla, då många bekanta berättat att budgetar aldrig håller när man bygger hus. Men det gjorde vi! Men visst har vi fått kompromissa och tänka på vad som är mest värt för oss.

Trots det så känner paret känner att de hade möjlighet att ändra väldigt mycket. De tittade bland annat på en likadan villa som valt att bygga ryggåstak, vilket Outi och Karl Johan också valde.

– Dessutom ville vi ju ha bastu, vi som har rötterna i Norrbotten, skrattar Outi.


Mitt i finanskrisen

När Outi och Karl Johan började sitt husbygge hade finanskrisen inte kommit än. Men precis när huset var rest kom den som ett brev på posten.

– Folk undrade vad vi skulle göra då, men vi satt bara lugnt i båten och det slutade trots allt med att vi fick ett väldigt fördelaktigt pris, förklarar Outi.
Problemfritt och tryggt

Under byggresan uppstod inga problem överhuvudtaget, vilket paret var rätt förvånade över, då de hört många historier om sådana byggen tidigare och hade förväntat sig lite motgångar.
Och kontakten med Skidstahus och byggfirman har varit jättebra hela vägen.

– En sak som vi tyckte var toppen var att vi alltid fått ha en nyckel till bygget, för att kunna åka och titta vad som hänt under tiden vi inte varit där. Det har känts som vårt hus redan från början, vilket har känts väldigt tryggt.

Nio år senare

Nio år senare trivs familjen fortfarande väldigt bra i huset men menar att de givetvis finns saker de skulle gjort annorlunda i dagsläget.

– Vi tänkte ju till exempel inte då på att barnen blir äldre och får andra intressen, som att spela hockey och mecka med mopeder. Så en större tvättstuga och ett större garage hade ju inte skadat, skrattar Outi och fortsätter:

– Ja, pojkarna spelar hockey, Karl Johan cyklar landsväg, jag springer och vi åker skidor. Vi tränar helt enkelt väldigt mycket allihopa. Och då blir det väldigt mycket tvätt som ska tvättas och prylar som ska förvaras. Nu vallar vi till exempel skidorna i tvättstugan.

Det är lätt att vara efterklok. Men förutom att de inte tänkte så långsiktigt nog är de i övrigt väldigt nöjda med sitt hus och har inga planer på att flytta.


Fakta

Huset
Villa Bok (hette tidigare Villa Timjan)
Enplansvilla, 141,5 m²
4 sovrum
2 badrum

Vilka bor här?
Outi Krekula, 43 år, jobbar på Rädda Barnen, Region Nord
Karl Johan Krekula, 41 år, jobbar på skogsstyrelsen i Ö-vik
Elliot och Lukas, 18 och 16 år

Instagram: Vitahuset13

Fler artiklar

Starta din byggresa med oss

Alla våra husmodeller är till för din inspiration,
men du kan själv designa hus och planlösning som du vill.
Kontakta oss