Redan som liten var Sofia Lööv intresserad av hus och byggnation. Det började med Lego och idag är hon byggnadsingenjör. Drömmen om att bygga ett eget hus har alltid funnits där.
– Att det skulle bli på Öland fanns det ingen tvekan om. Just där ville vi bygga vårt sommardrömställe, säger Sofia.
Sofia bor med sin familj i Segersäng, fyra mil söder om Stockholm. Somrarna har familjen spenderat på Öland, där Sofia är uppvuxen och där hennes föräldrar och flera av barndomsvännerna fortfarande bor kvar.
– Jag har alltid älskat Öland och varje sommar åker vi dit och dundrar in hos mina föräldrar. Men tanken om att bygga ett eget hus där har funnits sedan länge.
Ett oväntat besked fick Sofia att agera
Ett cancerbesked satte stopp för Sofias autopilot i vardagen och gav henne en tankeställare.
– Jag ville inte hålla tillbaka längre utan bestämde mig för att det bara är att köra – jag kan ju det här med husbygge.
Till en början ville Sofia inte krångla till det så hon ritade ganska små och enkla hus.
– Jag vågade inte ta ut svängarna eftersom jag var rädd att det skulle bli så dyrt. Det var egentligen först när min man sa åt mig att börja på blankt papper och rita det hus jag verkligen vill ha – som jag hamnade i ett riktigt flow. Då började jag rita på vårt drömhus. Det blev flera förslag innan jag kom fram till det slutliga valet, säger Sofia.
“Det finns ett genuint intresse hos Skidstahus”
Efter att ha jämfört olika husleverantörer bestämde sig Sofia för att gå vidare med Skidstahus. Hon berättar att det var det personliga mötet och flexibiliteten i deras vision som fick henne att välja just Skidstahus framför andra husleverantörer.
– Det finns ett genuint intresse hos dem som jag inte mött någon annanstans. Och jag fick jättebra kontakt med Ted på Skidstahus, som visade att han verkligen ville hjälpa till på riktigt. Han såg möjligheter och drev hela tiden framåt.
Nära samarbete med konstruktör
Sofia ritade upp hela huset själv i ett CAD-program. Hon hade ett nära samarbete med konstruktören Rasmus Tordne på Skidstahus som såg till att allt var görbart enligt Skidstahus moduler och mått.
– Samarbetet har fungerat väldigt bra. Jag är en verklig idéspruta, och så även i det här husbygget. Jag kunde vara ute på en promenad och plötsligt komma på en ny detalj eller planlösning jag ville förverkliga. Då skickade jag mina idéer till Skidstahus, och Ted var alltid positiv och tillmötesgående, säger Sofia och fortsätter:
– Även NM Bygg som stod för husresning, installationer och husbygge har varit väldigt hjälpsamma och tillmötesgående under hela processen.
“Gillar man att bygga hus blir man nog aldrig riktigt klar”
Huset levererades i slutet av september 2018 och var inflyttningsbart våren 2019.
– Vi har fixat en del ytskikt invändigt själva därefter. Och utvändigt har vi till exempel byggt väg, förråd, pool, köksträdgård och 350 kvadratmeter trädäck. Men vi är inte helt klara än. Bygger man hus tror jag aldrig att man vill bli riktigt klar, skrattar Sofia och tillägger:
– Och skulle man bli det så är det dags för nästa projekt. Vi har planer på att rita och bygga fler hus och kommer med stor sannolikhet anlita Skidstahus även då.
Sofias 4 tips till husbyggare
1. Inspireras
Hitta inspiration på olika sätt. Sno idéer från hus med fina, smarta och roliga detaljer som sticker ut. Våga ta till dig av de mest extrema och lekfulla utformningarna och idéerna. Planera ihop med barn, de kan lära oss mycket om att tänka utanför ramarna. Utgå från behov och några viktiga detaljer som känns rätt och kanske till och med pirrigt. Se möjligheterna och våga ändra på befintliga modeller. Tänk även långsiktigt och låt dig inspireras av energi- och klimatsmarta lösningar.
2. Tänk på väderstrecken
Tänk på hur du placerar huset, altaner och balkonger utifrån väderstreck. Gillar du kvällssolen eller morgonsolen bäst? Eller kanske har du möjlighet att bygga åt flera håll? Tänk också på fönsterstorlek och fönsterplacering. Sovrumsfönster är lämpliga mot norr till exempel. Det finns simuleringsprogram som är hjälpsamma för att se till så att övertemperaturer inte drabbar huset.
3. Placering av dörrar och flexibilitet
Hur vill du placera dina dörrar? Att ha flera ytterdörrar ut mot altan och natur var en viktig detalj för mig. Och jag valde att ha en dörr ut från vårt badrum med bastu direkt ut till soldäck och pool. Tänk även på flexibilitet när du bygger hus. Jag ville att icke bärande väggar ska kunna tas ner och sovrum ska kunna bli matsal. I huset är det förberett för inglasat uterum under balkongen och i de stora familjerummen finns dörrar ut. Det känns viktigt för frihetskänslan.
4. Känn efter
Försök att då och då påminna dig om varför du bygger hus och vad syftet är. Känn efter i kroppen och lyssna både på hjärna och hjärta. Ha kul! Fastna inte vid begränsningar utan se möjligheterna!
Vill du se mer av Sofia?
Kika in hennes Instagram här: sof_79 eller chillberga1