Så väljer du rätt husmodell

Beställ våra huskataloger

Hus, fjällstuga eller fritidshus – hitta ditt nya hem i lugn och ro.
Läs eller beställ hem våra kataloger.
Beställ katalog

Enkelt och lättskött med ett våningsplan, eller praktiskt och rymligt med två? Att välja husmodell är ett viktigt men svårt beslut. Här listar vi de främsta fördelarna med enplanshus, 1,5-planshus, tvåplanshus och sluttningshus i suterräng.

Enplanshus

Utan trappor och nivåskillnader bjuder enplanshuset på stort svängrum för en flexibel planlösning. Från de flesta av husets rum har du direkt tillgång till uteplats och trädgård vilket suddar ut gränsen mellan ute och inne. Eftersom huset är lägre än ett tvåplanshus får du en ljusare tomt även på den skuggiga norrsidan. Exteriört passar enplansvillan både i staden och på landet, för såväl barnfamiljen som pensionärsparet.

1,5-planshus

Många kvadratmeter boarea på en liten byggyta kännetecknar det smarta 1,5-planshuset. Husmodellen passar utmärkt för den växande familjen eller för en tomt där detaljplanen begränsar husgrundens storlek. En fördel med att bygga på höjden är att du kan beställa huset med oinredd övervåning för att skjuta på en del av byggkostnaden till framtiden.

Tvåplanshus

Med full takhöjd på båda våningsplanen maximerar du husets yta. Du slipper ta hänsyn till snedtak och fönsterplacering vilket öppnar upp för fler valmöjligheter i husets utformning. Med två fullstora våningar skapar du naturliga avgränsningar i huset vilket gör övervåningen till en privat zon. Utsikten kommer på köpet!

Sluttningshus

Sluttningshus är praktiskt anpassade efter tomter med stora höjdskillnader. Istället för att gräva ur eller fylla upp tomten kan du anpassa huset i olika nivåer. Funktionen i sluttningshuset är densamma som ett tvåplanshus, med skillnaden att en del av huset ligger under marknivå. På nedervåningen där ljusinsläppet är begränsat placerar vi ofta tvättstuga, förråd och klädkammare. Eller varför inte en bastu?

 

 

Fler artiklar

Starta din byggresa med oss

Alla våra husmodeller är till för din inspiration,
men du kan själv designa hus och planlösning som du vill.
Kontakta oss