Viktigt att tänka på när du ska köpa tomt

Beställ våra huskataloger

Hus, fjällstuga eller fritidshus – hitta ditt nya hem i lugn och ro.
Läs eller beställ hem våra kataloger.
Beställ katalog

Innan du köper en tomt finns det en del saker du behöver tänka på. Ett förhastat tomtköp kan nämligen bli en dyr historia. Här förklarar Daniel Näslund, säljare och entreprenör på Skidstahus, vad du bör ha koll på innan du signerar.  

Vad säger detaljplanen?

Börja med att ta reda på om tomten ligger i ett detaljplanerat område. De flesta tomter gör det och då finns det särskilda riktlinjer för hur du kan bygga ditt hus. En detaljplan kan till exempel tala om hur många plan ett hus får ha, hur många som får bo i en fastighet eller hur stort du får bygga. 

– Det händer ibland att kunder planerat att bygga ett hus på 200 kvadratmeter men så upptäcker de sedan att detaljplanen säger maximalt 70 kvadratmeter, säger Daniel. 

Finns det servitut på tomten?  

Ett servitut är rätten för en fastighet att använda en annan fastighet på ett bestämt sätt. 

– Kanske har kommunen behövt dra vatten och avlopp över din tomt för att nå ett bostadsområde, och då får inte du bygga på det servitutet. På så vis kan ett servitut begränsa var du får bygga på tomten.

Har tomten prickad mark?

Prickad mark innebär att du inte får ställa byggnad på den delen av marken.

– Anledningen till att mark är prickad kan vara allt från att militären använder marken för övning eller att den är avsatt för upplag av snö.

Finns vatten, avlopp och el?

Ta reda på vilka kostnader som finns på tomten. Hur ser det till exempel ut med anslutning av vatten, avlopp och el?

– Den totala kostnaden hamnar ofta runt 200.000 kronor för alla anslutningar.

Passar huset på tomten?

Fundera över om huset verkligen passar på den tomt du tänkt köpa. Både i förhållande till hur omgivningen ser ut men också om tomten sluttar. 

– Lutar tomten mycket kan det till exempel vara svårt att bygga ett enplanshus. Och det är enklare att anpassa huset efter tomten än tomten efter huset.

Hur är solläget?

Tänk på hur solen går och hur du vill placera ditt hus utifrån det. 

– Det finns många aspekter att ta hänsyn till när det kommer till solläget. Vill du exempelvis ha fönster ut mot en sjö som ligger nära tomten ska du se till att det inte är ett norrläge. Är det det har du direkt mycket sämre energiförbrukning än om du har det i söderläge. 

Är planlösningen anpassad till tomten?

Tänk ett varv extra över planlösningen, vilka rum kommer få utsikt mot vägen? Och vilka rum får utsikt mot de vackra fälten?

– Har du barn kanske du vill placera fönster ut mot gatan så att du kan hålla koll på dem när de cyklar. 

Vill du ha hjälp att välja tomt?

På Skidstahus hjälper vi dig att hitta en tomt som passar dina önskemål. Genom att vara med redan från när du ska köpa tomt, kan vi på ett bättre sätt hjälpa dig att förverkliga dina husdrömmar.

 

Välkommen att kontakta Daniel Näslund på 073-847 71 37 eller någon av våra andra säljare.

Fler artiklar

Starta din husresa med oss

Alla våra husmodeller är till för din inspiration,
men du kan själv designa hus och planlösning som du vill.
Kontakta oss