Varde ljus!

Beställ våra huskataloger

Hus, fjällstuga eller fritidshus – hitta ditt nya hem i lugn och ro.
Läs eller beställ hem våra kataloger.
Beställ katalog
Vi lägger ner mycket möda på att hitta rätt möbler och snygga accessoarer till hemmet, men glömmer ofta bort att tänka på ljuset. Med rätt belysning lyfter inredningen till nya höjder! Inredaren och ljusdesignern Susanne Wiklund på Homelight ger sina bästa tips för att lyckas med ljussättningen.

Varför är ljussättningen så viktig?

– En väl genomtänkt ljuslösning ger en bra hemmiljö. Ljuset ska vara funktionellt och ergonomiskt för att vardagen med matlagning, samvaro, läxläsning, arbete och städning ska fungera. Men belysningen påverkar även upplevelsen i hemmet – på massor av sätt. Om ljuskällor placeras rätt kan det bredda, förlänga och skapa djup i rum. Dessutom handlar det om trivsel, belysning förhöjer inredningen och bidrar till hemmets atmosfär. Det blir helt enkelt ett mysigare och mer ombonat hem.

Hur ska man tänka när man inreder med belysning?

– Tänk ljus först, armatur sedan. Skiftande aktiviteter och behov kräver olika typer av belysning. Det löser man på bästa sätt med många varierande ljuspunkter. En bra start är att tänka allmänljus i form av taklampor, funktionsbelysning ovanför arbetsytorna i köket samt stämningsbelysning som mjukar upp och ger en härlig känsla.

Kan du ge några konkreta tips?

– Välj ljuskällor med bra färgåtergivning, undvik ledljus eller lysrör av dålig kvalitet. Tänk styrning, du bör ha många olika ljuspunkter så att du kan tända upp och släcka ner efter behov. Satsa på ett bra ljus över arbetsbänken, diskbänken och hällen vid matlagning men möjlighet till en mer dämpad belysning när du sitter och äter – smålampor och tända ljus snarare än lysrörsbelysning. Dimmer är din bästa vän när det kommer till att anpassa ljuset efter tillfälle och behov.

Finns det några belysningstricks att ta till?

– Om det är något i hemmet man vill framhäva, till exempel en tavla, kan man jobba med spotlights som riktar belysningen på konstverket så att det kommer till sin fulla rätt. Man kan också utnyttja ytor för att reflektera ljuset och skapa kontraster och skuggor. Varför inte belysa en växt mot en gardin så att det uppstår häftiga mönster på väggen, eller belysa glasföremål så att de gnistrar? Belys lågt kring golvet för att skapa djup. Genom att leka med ljuset och tänka kreativt kan man få till otroligt häftiga effekter. Våga experimentera!

Hur får man till den där mysiga stämningen hemma?

– Många ljuspunkter placerade på olika nivåer skapar dynamik och gör så att ljuset sprids ut i rummet. Satsa på softa vägg-, bord-, golv- och fönsterlampor. Jobba med olika riktningar på ljuset, det kan vara jättefint att ljuset kommer från golvet. Variera även styrkan på ljuset för att skapa spännande kontraster. Var kreativ – det är med stämningsbelysning du skapar något unikt.

Belysningsmissar man bör undvika?
– Att ha för få ljuskällor. En tumregel är att ju större rum desto fler antal ljuspunkter. Ett rum med till exempel bara en taklampa kommer inte till sin rätt, det blir väldigt platt. Man kan också tänka på hur man placerar och riktar sina ljuskällor så att de inte bländar eller hänger ner rakt framför ansiktet när man sitter i soffan.

Vilka lamptrender gäller just nu?

  Armaturer av glas, mässing och koppar har länge varit trendigt, och är det fortfarande. Även nakna glödlampor med enkla upphängningar, gärna med textilsladd, är inne. De är snygga att gruppera och passar de flesta stilar. Vi ser också mycket retroinspirerade lampor, till exempel klassiker som PH-lampan i nya färger. Generellt har folk blivit modigare när det gäller belysning, man är inte rädd för det lekfulla och färgglada och satsar gärna på stora pjäser som verkligen tar för sig.

Allt ljus på ljussättningen – 5 tips

Planera, experimentera och exponera. Belysningens ädla konst är inte alltid enkel att bemästra, men proffshjälp finnes! Här är Susanne Wiklunds bästa tips till dig som är i ljussättartagen.

1. Ljus först, armatur sedan. Fundera kring vad du vill att ljuset ska göra, vilken effekt du är ute efter. Är det läsbelysning, mysbelysning eller arbetsljus i köket du behöver? När du klurat ut detta är det mycket lättare att köpa rätt armatur.

2. Form + funktion = sant. Design och snygga lampor i all ära, men tänk också praktiskt. Var noga med funktionsbelysningen, alltså det ljus som behövs vid arbetsplatser, i köket eller i garderoben. En kombination av form och funktion är som vanligt det bästa!

3. Experimentera mera. Jobba med skuggspel och kontraster för att få till en dynamisk känsla i hemmet. Våga testa dig fram med olika typer av ljussättning, till exempel en ljuskälla längs golvet som riktar ljuset uppåt så att det belyser taket och ger känslan av att rummet blir större.

4. In i strålkastarljuset. Ge mer liv åt konsten på väggarna, glassamlingen eller en vacker stuckatur i taket med riktad punktbelysning. Ljuset framhäver och förstärker det fina och gör att ögat dras till det.

5. Bossa över ljuset. Ha så pass många ljuspunkter att du kan styra ljuset och tända och släcka efter tillfälle och behov. Satsa på dimmer för att variera ljusstyrkan så är du redo för såväl storstädning som sinnlig romantik.    

Fler artiklar

Starta din byggresa med oss

Alla våra husmodeller är till för din inspiration,
men du kan själv designa hus och planlösning som du vill.
Kontakta oss