När trädgård kommer på tal är det allt som oftast ur ett vår- och sommarperspektiv. Men vad kan man göra för att utemiljön ska visa sig från sin bästa sida även vintertid? Vi pratade med trädgårdsdesignern Jenny Evers om just det.
Hösten är här och med det stänger vi ner trädgårdssäsongen. Eller är det så enkelt? Vi ville ta reda på mer om hur vi kan förlänga säsongen och vilka element vi kan jobba med för att göra trädgården fin även under vintern. Jenny Evers driver bland annat det egna företaget Trädgårdsmästare Evers och undervisar i ämnen som trädgårdsdesign och odling.
Vad ska jag tänka på när det är dags att ”stänga” sommarsäsongen?
– Först och främst att räfsa in löv i planteringsytor i stället för att köra löv och växtmaterial till återvinningsstationen och ta undan möbler och växter som inte är gjorda för att stå ute året om. Sedan är det viktig att inte kvävegödsla. Under vintern behöver växterna få möjlighet att varva ner och gå in i sin vintervila. Kvävegödslar du inför vintern så riskerar du att döda känsliga växter växterna istället för att hjälpa dem. Det finns speciellt höstgödsel, men i de flesta fall klarar sig växterna bra helt utan.
– En annan sak är att inte klippa ner perennerna. Vissa växter tex en del gräs har ihåliga stjälkar och om man klipper ner dem på hösten så leds vatten in i rotklumpen vilket kan resultera i att växten fryser sönder när vattnet fryser till is. Det Många blomställningar är vackra i vinterskrud. Och såklart: stäng av alla vattengrejer så de inte fryser sönder.
Hur skapar jag en vacker trädgård även vintertid?
– Jag skulle säga att nyckeln är att ha en fin ”grundträdgård” med en tydlig rumsindelning utomhus precis som du har inomhus. Genom att till exempel markera med häckar, buskage som väggar och trädkronor som tak har du en bas som kommer att vara vacker när frosten och snön kommer. När du har stommen på plats kan du fylla på med andra element som sticker upp och skapar vackra kontraster genom snötäcket. Ett bladlöst grenverk kan med hjälp av snön bli minst lika vackert som ett träd i blom. Ett annat effektivt sätt att skapa kontraster i din vinterträdgård är att jobba med trädstammar i olika färger som kan addera det lilla extra. Till exempel gula, gröna eller kopparröda stammar. Plantera även städsegröna växer som behåller bladen och sin gröna färg under vintern. Kan vara häckar eller solitärväxter. Den gröna färgen gör att trädgården ser mer levande ut under vinterhalvåret.
Om jag inte bara vill ha en trädgård som är fin, utan också går att nyttja vintertid, vad är dina tips då?
– Jag skulle börja med att hitta lämpliga sittplatser. Precis som i sommartid vill man ju ha lite insynsskydd och en allmänt ombonad känsla. Så att hitta väggar, häckar eller träd som kan fungera inramande skulle jag göra först. En personlig favorit är att bygga en grillplats. Den fungerar lika bra under vintern som sommaren, bara skotta en stig fram till grillplatsen så blir det ofta ett magiskt och mysigt vinterlandskap runt elden med grillkorv och varm choklad.
Belysning då, hur ska jag tänka där?
– Det finns inget enkelt och universellt svar på hur man ska göra. Allt beror på geografiska förutsättningar och din unika trädgård. Många väljer spotlights som kan lysa upp träd underifrån, men bor du i norr där snön ligger kvar funkar det sämre. Då får du flytta upp belysningen och fästa den högre upp på det du vill belysa. Är det ett träd så kan du antingen lägga en ljusslinga i grenverket eller fästa en spotlight längs stammen som lyser uppåt. Sedan skulle jag även fundera var jag oftast ser trädgården – är det när jag står i köket och fixar, eller någon annanstans? Och sedan anpassa belysningen efter det. Det är mycket mysigare och tryggare att se sin trädgård än att mötas av sin egen spegelbild i fönstret. Entrén och platser där du vistas i trädgården när det är mörkt är viktiga att belysa så att det känns välkomnande.
– Med allt det sagt skulle jag säga att less is more. Snö, is och kyla kommer själva att skapa en fin trädgård vintertid. Satsa på en bra sommarträdgård med tydlig stomme så får du en fin vinterträdgård, och välj några utvalda saker du vill lysa upp. Gränsen är hårfin för vad som är vacker trädgårdsbelysning och när det kan kännas mer som julpynt. Lyft fram de vackra elementen i din trädgård och belys dem, gärna i varm ton.
Jenny Evers vinterlista – tänk på det här:
- Rumsindela trädgården sommartid med häckar, buskage och träd. Det skapar en dynamik i trädgården även under vintern.
- Jobba med belysning – men sparsamt. Lys upp ett vackert träd eller något annat du gillar och försök att inte göra för mycket. Less is more.
- Förbered en grillplats eller bara en hörna där det är lämpligt att sitta och hänga på vintern.
- Tänk inifrån när du planerar belysning. Eftersom du tillbringar mycket tid inomhus på vintern är det smart att belysa trädgården på ett sätt som du även kan uppskatta när du är inne i huset.
- Kvävegödsla inte och klipp inte ner perennerna inför vintern. Lämna det till våren.