Hållbar inredning till sommarstugan

Beställ våra huskataloger

Hus, fjällstuga eller fritidshus – hitta ditt nya hem i lugn och ro.
Läs eller beställ hem våra kataloger.
Beställ katalog

Visst har vi längtat efter långa dagar och ljusa kvällar? Vårstädningen är gjord och energinivåerna är på topp. I en sommarstuga är det enkelt att man drar med allt skräp som blivit liggandes hemma, vilket skapar ett rörigt och kaotiskt intryck – tvärtemot vad man vill ha när man kommer till sitt smultronställe. Så här kan du tänka istället!

Inredningstrenderna går mer och mer mot downsizing. Vi satsar hellre på inredning som är hållbar och ekologiskt producerad snarare än konsumerar bara för att konsumera. Vi vill helt enkelt leva enklare och samtidigt vara snäll mot människa och miljö. Hur väljer vi då inredning som både är snygg, modern och långsiktigt hållbar?

Ledorden är att tänka på känslan du vill att inredningen ska förmedla. I ett sommarhus kanske det handlar om sommarkänslor som hav, skog, blommor och blå himmel och att i valet av inredning välja ljusa material och dova, gärna ljusa färger.

Tänk hållbart och satsa på naturmaterial

En längtan efter naturen är extra tydlig när det kommer till fritidshus. Satsa på hållbara material i exempelvis naturträ och försök att ta in naturen även i inredningen. Trä, läder och sten är material som håller långt i tiden. Textilier bör vara begränsade och anonyma, i material som till exempel lin.

Välj diskreta färgskalor till grunden

På samma sätt väljer vi färg efter naturens fotspår. Äggskalsvitt, skogsgrönt, havsblått, dovt rosa eller jordiga nyanser – tänk på att välja harmoniska färger och inga skrikiga nyanser. För att fräscha upp vackra träväggar kan du välj att betsa istället för att måla, för att hålla kvar charmen.

Kvadratsmart möblering

En sommarstuga har ofta begränsad yta. För att få behålla så mycket av ytan som möjligt, var sparsam med möblemanget och tänk smarta lösningar istället. Många möbeltillverkare gör varianter som kan anpassas efter användning. Utdragbara eller stapelbara sängar är toppen när du behöver många sovplatser men snabbt vill få tillbaka ytan igen efter natten. Skjutdörrar, vägghängda och utdragbara torkställ med mera, det finns massvis av smarta lösningar idag.

Ett annat tips är att utnyttja alla ytor för förvaring, till exempel under sängarna och upp mot taket. Satsa på korgar och lådor, gärna i naturmaterial.

Kasta plastblommorna – så här får du in det gröna

Det kan vara svårt att välja växter på en plats där det kanske dröjer mellan gångerna du besöker. Återigen, även här är ett ypperligt tillfälle att plocka in vad naturen erbjuder. En liten gran är väldigt vacker att ha på bordet i en glasburk – gärna med rötterna kvar. Eller varför inte plocka in mossa, kottar och vackra grenar?

Glöm det här med att dra allt gammalt du inte vill ha hemma till din stuga, det skapar ofta ett oroligt och rörigt intryck. För att komma åt den lugna och rofyllda känslan du vill åt är det bättre att tänka “less is more”, och satsa på möbler som behåller sin värdighet år efter år.

Fler artiklar

Starta din byggresa med oss

Alla våra husmodeller är till för din inspiration,
men du kan själv designa hus och planlösning som du vill.
Kontakta oss