Hembyggarna André och Anita Rasmussen: “Flexibiliteten var avgörande för oss”

Beställ våra huskataloger

Hus, fjällstuga eller fritidshus – hitta ditt nya hem i lugn och ro.
Läs eller beställ hem våra kataloger.
Beställ katalog

André och Anita Rasmussen ville ha en fjällstuga med plats för hela familjen. Dessutom önskade paret få till en mysig fjällstugekänsla med en mörkare panel.
– När vi byggde vår fjällstuga var det viktigt för oss att ha möjlighet att skapa ett hem som verkligen passar oss. Med Skidstahus kunde vi ändra om som vi ville utan problem, och just den här flexibiliteten var avgörande för oss, säger André.  

 

André och Anita Rasmussen bor i norska Bronnoysund med sina två pojkar, 12 och 14 år. Familjens hus ligger precis vid kusten och alla fyra älskar att segla och spendera tid vid havet.
– Anita är född i Bronnoysund och jag är uppväxt på en liten ö, så vi båda har alltid haft en relation till havet, säger André. 

 

“Är det någon gång ni ska köpa tomt så är det nu”

Men familjen hänger inte bara vid vattnet. De har spenderat mycket tid i svenska Kittelfjäll, en liten skidort cirka 25 mil västerut från Bronnoysund. André hade länge drömt om att bygga en egen fjällstuga i Kittelfjäll, något som däremot Anita varit mer tveksam till.
– Även om jag älskar Kittelfjäll så var jag lite tveksam. Jag tänkte att det skulle bli för dyrt och tyckte dessutom det kändes för långt att köra hemifrån oss. 

 

Men så under en långweekend i Kittelfjäll 2016 fanns plötsligt en tomt till salu. André blev ivrig och bad både sina föräldrar och Anitas föräldrar att komma upp till Kittelfjäll för att kolla på tomten.
– Jag berättade om mina husdrömmar och visade dem tomten. Och de var överens. “Anita och André” sa de, “är det någon gång ni ska slå till på att köpa tomt så är det nu!”. Att de var så enade berodde nog också på att de hade en liten baktanke – att de själva var sugna på att ha hus där, skrattar André.

 

Valde att pausa projektet

Och så blev det – i mars 2016 köpte familjen tomten och började planera sitt husbygge. Vid den tiden fanns ett tillbud för att bygga ett Skidstahus på tomten, så paret kontaktade säljaren Erik Nyholm för att ta reda på mer.
– Det var inget krav att bygga med Skidstahus men vi var nyfikna på att veta mer om dem, vi tyckte att Skidstahus verkade bra. Men så skedde det under den här perioden en del omorganisation på mitt jobb. Jag jobbar som ytbärgare inom räddningstjänsten och skulle nu få en ny arbetsgivare. Så därför bestämde vi oss för att pausa bygget tills jag hade det lugnare på jobbet igen, säger André.

 

“Vi märkte direkt att Skidstahus var flexibla”

2018 valde André och Anita att dra igång projektet igen och hörde av sig till Skidstahus. De hade varit i kontakt med andra husleverantörer också men fastnat för Skidstahus.
– Vi märkte direkt att Skidstahus var väldigt flexibla. Vi hade möjlighet att förändra planritningen som vi ville, och det kändes aldrig som ett problem när vi kom ned våra önskemål. Det var ett starkt argument till att vi valde dem, många andra leverantör erbjuder nämligen inte denna frihet i samma utsträckning, säger Anita. 

 

Extra sovrum, större kök och mörka paneler

Familjen ville ha möjlighet att bjuda med vänner och släkt till huset, därför valde de att höja taket på övervåningen för att rymma ytterligare ett sovrum. Så från den ursprungliga planeringen med tre sovrum fick familjen nu fyra. Dessutom byggde de till ett extra badrum och ett större kök.
– Vi tyckte att planritningen för köket kändes trång och omodern. Därför skissade vi om den, gjorde det både större och mer öppet, säger Anita och André tillägger:
– Sedan hade vår säljare Erik på Skidstahus en bra tanke om att gömma undan trappan till övervåningen bakom en vägg. Den idén gillade vi verkligen, och resultatet blev jättebra. 

 

Utöver detta var paret också noga med i vilken riktning huset skulle ligga för att få bästa solläge. De villa ha altanen i västerläge för att kunna njuta av solen efter en dag ute i backen. Även väggpanelen var ett viktigt val för paret, som ville få till den typiska fjällstugekänslan.
– Skidstahus hade bara ljusa paneler, men vi ville ha en mörk. Jag hittade en Instagrambild men panelen jag gillade och visade den för Skidstahus. De hittade en liknande som vi är jättenöjda med. Vår fjällstuga är alltså mörkare invändigt än de flesta andra Skidstahus. Vi tycker att det blev supermysigt, säger Anita. 


En långdragen byggprocess 

Först var husbygget planerat att bli färdigt runt årsskiftet 2019/2020. Men ganska snart insåg man att detta inte var möjligt, och datumet flyttades fram till februari 2020. Men då behövde betongen mer tid till att torka, så datumet flyttades fram till månadsskiftet mars/april.
– Och det var synd för vi hade sett fram emot att få spendera sportlovet i Kittelfjäll. Men då löste Skidstahus det genom att hyra en stuga åt oss. Så vi fick ändå spendera sportlovet i Kittelfjäll, och kunde åka skidor hela dagarna istället för att packa upp flyttlådor, säger André.

 

“Två veckor senare stängde gränsen igen”

När det äntligen började närma sig inflytt bröt coronapandemin ut och gränsen mellan Sverige och Norge stängdes.
– Det här gjorde att vi inte kunde ta över stugan som planerat, eftersom vi inte fick åka över till Sverige. Så i april blev det en överlämning via Skype istället. Vi kom in i stugan första gången augusti 2020, då gränsen öppnade. Vi hann möblera och packa upp en del. Men två veckor senare stängde gränsen igen, säger André. 

 

“Det har varit ett bra samarbete”

I juli 2021 kunde familjen äntligen komma över gränsen och in i stugan. Och efter att ha spenderat sommaren där väntar nu ett vintrigt nyårsfirande i deras alldeles egna stuga.
– Trots betongtorkande och pandemi tycker vi att hela byggprocessen har fungerat jättebra. Det har varit ett fint samarbete med Skidstahus och vi har hela tiden haft en god dialog, säger André och Anita tillägger:
– När vi byggde stugan tänkte vi att den endast skulle vara en stuga för vintersemester. Men efter att ha spenderat sommaren här upptäckte vi hur fantastiskt det var i Kittelfjäll även då. Det finns fina vandringsleder och bra fiske. Så vi kommer nog vara här även på sommaren och hösten. Men först väntar nu ett nyårsfirande tillsammans med familj och vänner, det ser vi fram emot. 

André och Anitas tre råd till andra som vill bygga fjällstuga:

  • Fundera över era behov

Vad brukar ni göra när ni semestrar? Spenderar ni mycket tid på att laga mat? Eller gillar ni spelkvällar framför brasan? Vill ni ha en bastu? Var behöver ni mycket plats? Planera planritning utifrån det.

 

  • Hitta inspiration

Besök andra stugor och se hur de har löst saker. Inspireras i sociala medier.

 

  • Tänk på placeringen av stugan

Hur vill ni utnyttja solen på er tomt? Vi har placerat huset så att vi får sol på dagen och eftermiddagen, vilket är skönt på vintern då det är lite sol. Så när vi kommer hem på eftermiddagen kan vi sitta ute och njuta av ett glas rött i solen. 

 

Fler artiklar

Drömmen om en fjällstuga – inspiration och tips

Läs mer här