Drömmen om en fjällstuga – inspiration och tips

Beställ våra huskataloger

Hus, fjällstuga eller fritidshus – hitta ditt nya hem i lugn och ro.
Läs eller beställ hem våra kataloger.
Beställ katalog
Drömmer du om att komma nära naturen och fjällen? Att andas frisk luft och bara komma bort från vardagen. En magisk plats där du och dina kära kan fira jul? Dricka varm choklad i skidbacken och njuta av vackra vyer direkt från köksfönstret? Skidstahus har en rad olika fjällstugor som vi gärna hjälper dig att skräddarsy för att matcha dina drömmar och visioner.

Hämta inspiration från naturen

En fjällstuga är en plats dit du kan dra dig för avkoppling och lugn och ro. Höstens starka färger inspirerar och ger styrka under långa vandringar och svampjakt. Under vintern lockar krispiga skidturer i den nyfallna snön och isande äventyr med skoter. Natursköna aktiviteter varvas med återhämtning vid den sprakande brasan. Oavsett hur du väljer att spendera din tid i fjällen är det de storslagna vyerna och närheten till naturen som kryddar vardagen.
Fånga upp skönheten i landskapet utanför och återskapa fjällens sköna färger i din inredning, för att förstärka känslan och sudda ut gränsen mellan inomhus och utomhus.

 

Hämta inspiration från det vita och grå i fjället, blått från vattnet och himlen, grönt från mossa och gran och bryt gärna av med en härlig varm nyans av hjortron.

 

Foto/inköpsplats: nordicnest.se

5 tips för att skapa en en ombonad känsla i fjällstugan.

1. Fårskinnsfällar, renskinn och textilier i olika texturer är ett självklart sätt att skapa en ombonad känsla i fjällstugan.

2. Satsa på en riktigt pampig lampa som blir ett vackert blickfång. En renhornslampa är helt rätt i fjällstugan.

3. Vedförvaringen får gärna vara synlig och ha en framträdande roll i stugan. Det förstärker den gemytliga känsla som livet i en fjällstuga handlar om.

4. Bryt gärna av det rustika med detaljer i varm mässing.

5. Bjud in naturen i form av prints och förstoringar av dina favoritmotiv.

Den bästa inspirationen finns utanför ditt fönster. Följ den naturliga färgskalan och du har ett vinnande koncept att luta dig tillbaka på och inredning som håller i många år.


Dags att inreda din fjällstuga? Hämta inspiration från fjället och naturen utanför stugan.

Varma toner av mässing och koppar bryter snyggt av mot grått, grönt och svart. Våga gärna leka med olika strukturer på exempelvis prydnadskuddar och krukor, det skapar liv och intressanta detaljer i inredningen trots att färgskalan är sober.

inred en modern fjällstuga moodboard

Inköpsställe: Designonline.se | Foto: Designonline

Köksdröm – laga mat med utsikt över fjället

Hur kommer du att använda din fjällstuga? Om du kommer laga mycket mat från grunden och kanske till och bo i stugan under en längre tid är det klokt att satsa på ett kök som är funktionellt – och det skadar inte om det dessutom är riktigt snyggt. Ljust trä mixat med nyanser av grönt och blått bryts av snyggt mot varm orange och gulddetaljer.

 

Bild: Designonline.se | Jotex.se

Tavlor och prints med skogsmotiv hjälper på ett självklart sätt till att lyfta in naturen utanför in i stugvärmen. Köp färdiga prints eller förstora upp dina egna naturbilder och rama in. En ram i obehandlat trä är vackert att matcha till.

 

Duken i linne är en blinkning till naturen och skogen utanför passar fint på köksbordet.

inred fjällstuga inspiration och tips

Foto/inköpsställe: Designonline.se

 

Fem frågor vid byggnation av stuga

  1. Hur och när kommer ni att använda er stuga? Se till att det finns bra med förvaring för skidkläder och skoterutrustning. Satsa olika typer av förvaring för att maximera ytan. Krokar, garderober, förvaringskorgar och dold förvaring underlättar enormt. Se över alla ytor och tänk “kan vi göra något extra här?”.
  2. Kommer ni att ha släkt och vänner på besök i stugan? Kanske ska ni fira jul och midsommar tillsammans? Detta kan vara klokt att ta i beaktning redan när du planerar bygget av stugan. I samråd med er säljare skapar ni en stuga som passar just era önskemål och förutsättningar.
  3. Hur kommer ni att använda stugan? Om ni kommer laga mycket mat från grunden kan det vara klokt att lägga lite extra krut på köket och gärna satsa på öppna ytor mellan kök och umgängesytor.
  4. Hur spenderar ni kvällarna? Då mörkret har fallit och ni är trötta efter en dag i backen eller på fjället kan det vara skönt att sitta ner och umgås med varandra. Satsa på sköna soffor, fåtöljer och stolar till matbordet där ni kan sitta och njuta länge.
  5. Hur många ska använda dusch och bad, samtidigt? Efter en lång dag på fjället är det skönt med en dusch före middagen och kvällsmålet. Är ni dessutom många är det smart att ha fler badrum för att undvika krångel och väntan.

Vill du bygga fjällstuga?

Våra fjällstugor är en typ av fritidshus perfekt anpassade för vildmarksmiljö och fritidsliv. Den utvändiga timmerpanelen ger en fantastisk karaktär till stugan och du kan själv anpassa planlösning och tillval så att stugan passar just dig och dina behov. Våra säljare finns alltid här för att svara på dina frågor och funderingar.

 

Kolla in våra vackra fjällstugor

 


Mer läsning för dig som drömmer om en fjällstuga


Bygga fjällstuga – kundanpassad dröm

Storslagna fjällvyer i Grönfjäll

 

Fler artiklar

Starta din byggresa med oss

Alla våra husmodeller är till för din inspiration,
men du kan själv designa hus och planlösning som du vill.
Kontakta oss