Bygga fjällstuga | kundanpassad dröm

Beställ våra huskataloger

Hus, fjällstuga eller fritidshus – hitta ditt nya hem i lugn och ro.
Läs eller beställ hem våra kataloger.
Beställ katalog
Bygga stuga i fjällen. När möjligheten kom för Ann och Michael att köpa en tomt i fjällen tvekade dem inte en sekund. Dem älskar fjällen och njuter av lugnet och närheten till naturen.

Michaels mamma köpte ursprungligen tomten i mitten av 80-talet och byggde även en liten fjällstuga. När Ann och Michael fick möjlighet att köpa tomten var tanken först att renovera och bygga ut den befintliga stugan. Efter att paret funderat fram och tillbaka, jämfört och räknat bestämde dem sig slutligen för att bygga nytt.

“Michaels barndomskompis Erik jobbar som säljare för Skidstahus, därför var det naturligt för oss att ringa honom och bolla våra idéer. Han hjälpte oss att ta fram förslag som passade våra behov och önskemål.”

“Vi bestämde snabbt att det var Skidstahus vi ville bygga med tack vare att vi fick bra information och på ett rättvist sätt kunde jämföra Skidstahus med andra hustillverkare. Vi fick veta vad som skulle ingå i det totala priset, vilken kvalité det var på produkterna, vilken tjocklek det var på väggarna och mycket mer. Det kändes som att vårt bygge skulle bli tryggt och roligt.”

“Lugnet och naturen är makalöst underbar i fjällen. Det bästa med att äga en fjällstuga är tillgängligheten till allt detta vackra. Hit kan vi åka när som helst och bara njuta.”

Skräddarsydd fjällstuga

Ann och Michael valde fjällstugan Högfjället med stor takad altan och 3 sovrum på ett plan, då dem valde att inte ha ett loft. Den färdiga stugan blev 71,6 kvadratmeter med ytterligare 21 kvadratmeter altan skyddad av tak.

“Vi blickade framåt och bestämde oss för att vi ville slippa städa på loftet när vi blir äldre, vi har ju trots allt den gamla stugan för förvaring och gäststuga.”

Paret berättar att de oroade sig lite för att den nya stugan eventuellt skulle kännas liten, vilket visade sig vara onödig oro.
“Fjällstugan är större än vi trodde och vi är mer än nöjda med indelning och utrymme.”

 

Inredning i fjällstugan

När det kommer till inredning vill Michael och Ann att stugan ska vara praktiskt planerat och få plats för många. Att kombinera förvaring, utrymme och vacker trivsam miljö är alltid en utmaning.

“Vi har en sak kvar att göra och det är att måla innerväggar i en brun lasyr, för att få den där mysiga stugkänslan. Skidstahus rådde oss att vänta två år med att måla träpanelen så att det skulle torka ordentligt. Vi ser verkligen fram emot att göra det sista steget, det kommer bli pricken över i:et!

 

Annorlunda lösning fick byggnadsnämnden att höja på ögonbrynen

När det var dags att bestämma position på stugan tyckte många att det var en självklarhet att altanen och helglasade gaveln skulle stå i söderläge.  Michael och Ann valde att göra tvärtom.

“Vi tänkte att solen kommer ligga på de stora fönsterna under hela dagen och det kommer bli jättevarmt inomhus. Solen kan man istället hitta på andra ställen på gården. Vi vill kunna vara inomhus och se de mäktiga fjällen runt oss eller sitta utomhus på altanen och se de därifrån. Så här i efterhand förstår alla hur vi tänkt och tycker att vi fattade rätt beslut.”

Ann och Michaels bästa tips för dig som ska bygga fjällstuga

1. Följ ditt hjärta och bygg din fjällstuga som du själv vill, med läge och utförande som matchar dina behov.

2. Stressa inte, låt processen ta sin tid och bestäm dig inte för första bästa lösning.

3. Vänd, vrid och mät hemma för att få en bättre förståelse för storleken på fjällstugan. Ställ gärna ut möbler så att man får en känsla för hur det kan bli.

4. Åk och titta på en fjällstuga om det finns möjlighet, fråga din säljare.

5. Har man börjat fundera på att bygga fjällstuga och har möjlighet att göra det – gör det! Man ångrar sig verkligen inte.

Paret valde att vända stugan så altanen är vänd mot norr. Ett beslut dem inte har ångrat en minut.

På tomten stod redan den lilla fjällstuga som Michaels mamma Lilly-Ann byggt 30 år tidigare. Den agerar nu sovstuga.

I stugan är innerväggarna täcka av panel som så småningom ska strykas med brun lasyr för att förhöja stugkänslan.

Inbyggda spotlights lyser upp den 21 kvadratmeter stora verandan med utsikt över fjället.

Underbart ljusinsläpp genom stora fönster med braskaminen i fokus.

Mysiga renskinnsfällar och en utsikt över fjället, kan det bli så mycket bättre?

Grå toner på köket med plats för gäster och med en härlig braskamin som värmer skönt.

Med naturen runt knuten är det inga problem att ge sig ut på en spontan tur med skotern.

Den 21 kvadratmeter stora altanen med tak används flitigt av Ann och Michael i den omdesignade versionen av fjällstugan Högfjället.

fjällstuga altan

Den 71,6 kvadratmeter stora stugan passar in fint i den vackra omgivningen.

Vill du också förverkliga din fjällstugedröm?

Tveka inte att kontakta oss på Skidstahus för att bolla dina idéer. Tillsammans gör vi drömmen till verklighet! Kontakta din säljare här.

 


Läs mer om fjällstugor


Läs mer om Ann och Michaels fjällstuga

Så här inreder du din fjällstuga – Inspiration och tips

 

För mer inspiration följ Skidstahus på Instagram och Pinterest.

Fler artiklar

Starta din byggresa med oss

Alla våra husmodeller är till för din inspiration,
men du kan själv designa hus och planlösning som du vill.
Kontakta oss