Inred med växter – 5 trendiga växter som renar luften

Beställ våra huskataloger

Hus, fjällstuga eller fritidshus – hitta ditt nya hem i lugn och ro.
Läs eller beställ hem våra kataloger.
Beställ katalog
Släpp in naturen över tröskeln och ge hemmet en klorofyllgrön makeover. Att inreda med växter är hetare än någonsin – och en riktig hälsokur för både kropp och själ. Häng med och botanisera bland spirande inspiration och grönskande tips.

Rätt med retro. Även i växternas värld är det trender som styr, och typiska 70-talsblommor som Monstera, Ampellilja och Elefantöra känns spännande igen. Enligt Malin Hidesäter, projektledare på Blomsterfrämjandet, är det bladverken som står i fokus. Och det ska vara grafiskt, spretigt och färgglatt. Inga blyga violer alltså.

– Alla trender kommer tillbaka. Särskilt Monsteran med sina stora grafiska blad och Ampelliljan med sin vilda look är ju väldigt fina när de får ta plats och verkligen sticka ut i en annars mer avskalad miljö. Växter med starka färger på bladen är också helt rätt, som till exempel Palettblad.

Borta är tantstämpeln som krukväxten länge dragits med. Det trendigaste just nu är att ösa på med allt från stora träd och palmer till kluster av minikaktusar.

– Ett tips är att tänka in växter i inredningen redan från början. De behöver inte bara stå i fönster utan kan hänga i amplar eller planteras i glasskålar och placeras ut lite överallt. Kanske går det att utnyttja svåra ytor och sätta upp ett hyllplan med växter? Vi kommer att se fler kreativa lösningar där växter blir ett naturligt inslag i hela hemmet.

Inred med växter

Det är bättre att ha färre växter men fina växter.

Att fylla alla vrår med växter är visserligen härligt för både kropp och själ, men det kan vara läge att fundera över hur mycket tid och energi man vill lägga ner och välja sorter utifrån det.

– Det är bättre att ha färre växter men fina växter. Fyller man på med för många är risken att man inte mäktar med och de blir fula och hängiga. Det är även smart att redan i affären kolla upp hur mycket ljus och vatten de behöver och välja växt utefter det. Sedan kan man alltid prova sig fram, det kan funka att ställa en växt i till exempel en mörkare hall fastän det står att den ska stå ljust. Växter är fenomenala på att anpassa sig.

Snittblommor, krukväxter, örter. Allt som frodas vill vi vårda och pyssla om. Malin tror att vår uppblossande fäbless för växter delvis är en förlängning av vad som händer i världen.

– När det är lite oroligt runtomkring oss finns det en trygghet i att vårda och ta hand om något. Vi ser en uppgång för ”tantblommor” som pelargon och kornettblomma där man går och plockar och nyper av, pratar lite med dem och ser till att de mår bra.

pelargon rosa

Den gröna trenden har gjort att utbudet av växter har exploderat de senaste åren. Ovanliga sorter som för några år sedan bara hittades på mässor eller i visningsträdgårdar har blivit allmängods, något som gjort det lättare att snöa in på sina favoriter och bli en riktig nörd.

– Det har blivit en sport att hitta unika sorter och verkligen dyka ner på djupet inom ett visst område, till exempel pelargonodling. Det finns hur många sorter som helst att upptäcka och nörda ner sig i.

Att inreda med växter ger inte bara hemmet ett stilsäkert lyft, de gör även underverk för inomhusluften.

– Särskilt vintertid kan luften bli väldigt torr. En stor del av det vatten vi ger plantan avdunstar och höjer luftfuktigheten inomhus. Ökad luftfuktighet motverkar dessutom statisk elektricitet, vilket är bra i en miljö med många bildskärmar. Ett tips är att välja extra törstiga växter om luften är torr, då blir effekten som störst.

 

Flera vetenskapliga studier och forskare är överens om att växter dessutom kan ha en positiv inverkan på luften i våra hem genom att neutralisera skadliga gaser, till exempel formaldehyd som finns i allt från plast till textilier. NASA har kommit fram till att krukväxter är bästa sättet att rena luften på en rymdstation, och i en vetenskaplig studie på holländska skolbarn var det inte bara deras hälsa som förbättrades av bättre inomhusmiljö, de fick dessutom bättre inlärningsförmåga och ökad kreativitet.

– Framförallt tror jag man blir lycklig av växter, de är vackra att se på och man mår bra av att ha något att pyssla med och sköta om. Och när man mår bra håller man sig också friskare, säger Malin Hidesäter.

monstera

Växtvärk

Ryms inte alla gröna kompisar på fönsterbrädan? Häng upp växterna i trendriktiga amplar, ställ dem på blombord eller piedestaler, plantera i en stor kruka eller korg och ställ på golvet, häng dem på väggen eller låt dem flytta in i bokhyllan. Och glöm inte badrummet – där kan lite grönt göra hela skillnaden.

 

5 trendiga växter som rensar inomhusluften:

Spänd stämning hemma? Rensa luften med klorofyll – en fröjd för både ögat och hälsan. Många av våra gröna växter är förutom snygga att se på även genier på att förbättra inomhusluften.

Paradisträd

Läcker och lättskött suckulent växt med en härligt frodig grön nyans. Trivs bra i sol och matchar väl med andra växter i ditt fönster. Tar upp koldioxid från luften och ger massor av syre nattetid. Perfekt till sovrummet!

Svärmorstunga

Robust, ståtlig och oerhört lättskött som passar perfekt till nordisk, avskalad design. Dessutom renar den luften från bensen, formaldehyd och trikloretylen som kommer från plaster, färger och rengöringsmedel.

 

Ampellilja

Charmigt spretig växt som passar perfekt i ampel där den kan hänga ner med all sin härlighet. Snabbväxande som fort blir vacker och omfångsrik – och som nästan är omöjlig att ha ihjäl. Allergivänlig och expert på att rena luften från formaldehyd.

Ormbunke

Ljuvlig djungelväxt som gjort storstilad comeback från 70-talet. Livar med lätthet upp den tråkigaste och kalaste hörna och minskar dessutom halten av formaldehyd. Finns i olika varianter med flikiga eller krusiga blad.

ormbunke

Fredskalla

Växternas Rolls-Royce. Både ståtlig och elegant med sina vita blommor, men är även mästare på att rena luften. Den tar upp och binder en mängd skadliga ämnen, bland annat bensen, ammoniak, aceton och alkohol. Men håll katten borta – för den är Fredskallan nämligen giftig.

fredskalla

 

Glöm inte att följa oss på Instagram för fler smarta tips och inspiration för hemmet.

Fler artiklar

Starta din husresa med oss

Alla våra husmodeller är till för din inspiration,
men du kan själv designa hus och planlösning som du vill.
Kontakta oss