Inreda barnrummet – det enda som behövs är lite kreativitet

Beställ våra huskataloger

Hus, fjällstuga eller fritidshus – hitta ditt nya hem i lugn och ro.
Läs eller beställ hem våra kataloger.
Beställ katalog

Linda Granberg en inredningstokig och färgsprakande själ som brinner för barnrumsinredning, färg och DIY. Hon är kanske mer känd under pseudonumen the80sme, namnet hon använder då hon bloggar och instagrammar. I huset bor hon tillsammans med maken Tommy och barnen Oliver (10 år), William (6 år) och tvillingarna Elise och Ella (5 år).

Det Linda gillar extra mycket med barnrumsinredning är hur man kan ta sig frihet att experimentera.

– Jag älskar att man får möjlighet att ta ut svängarna i barnrummen på ett sätt som man kanske inte vågar göra i resten av huset.

Och visst märks det att hon vågar. Hon jobbar med färg, form och olika teman och ses ofta med en sprayburk i handen. Hennes barns rum fullkomligt sprudlar av färger, både på väggar och i inredningen, något som inte är så vanligt i dagens moderna barnrum.

Utgå från barnens intressen

Linda tycker är lite tråkigt hur trender påverkar så mycket och gör att folk inte längre vågar ta ut svängarna vilket leder till att många barnrum ser likadana ut.

– Det känns som att trenden går mer mot att det ska vara snyggt och passa den övriga inredningen i huset. Men jag tycker att man ska tänka mer på barnens personlighet och låta deras intressen vara det som styr inredningen, förklarar hon.

Linda låter gärna sina barn vara med och påverka inredningen, men låter de inte styra allt för mycket och menar att barn givetvis behöver lite vägledning på den fronten också, till exempel när det kommer till att blanda vissa färger.

– Om vi till exempel väljer att ha röda färger som basfärger och de vill ha en pastellgrön saccosäck så får de givetvis kompromissa så att det passar lite bättre, skrattar hon.

Inspiration: Camping och skog

Så det första Linda gör när hon börjar planera sina barns rum är att utgå från barnens intressen och personlighet och börjar jobba därifrån.

– Min son Olivers rum till exempel. Han gillar skogen och att bygga kojor. Jag började med att tänka ut hur jag skulle kunna förvandla det till ett barnrum.

Med inspiration av camping och skog började förvandlingen. Hon målade berg på väggarna och försökte att få in träslag i inredningen. Och när inspirationen kommer så går hon all in!


Tvillingarna som är fem år har redan hunnit ha flera olika teman i rummet.

– Har hunnit med både streetfood och husvagnsretro i tjejernas rum. Där gick jag så långt så jag byggde en härligt rosa retrocamper i deras rum. Råkade dock bygga den så stor så vi var tvungna att plocka isär den när det var dags för dem att byta rum, men jag är sugen på att bygga upp den igen, förklarar Linda.

Nu är det istället all in på rosa i tjejrummet.

– De älskar verkligen rosa så jag tog det hela till spetsen och målade till och med taket.

Att hon älskar att vara kreativ är det inget snack om, och det är alltid något nytt projekt på gång. Just nu håller hon på att renovera lekstugan till en retrodröm á la amerikanskt diner.


Lindas fyra bästa tips när du inreder barnrum

 

  1. Förvaring
   – Jag tror att de flesta har problem på den punkten, men jag anser att det är allra viktigast i ett barnrum. Barnrum ska vara lättstädade och genom att ha bra förvaring så går det fort och man kan dölja sådant som inte är så attraktivt.

 

  1. Styr upp barnens kaos
   – Alla barn kommer hem med teckningar och pyssel från förskolan och skolan. Det skapar ofta ett ganska rörigt intryck, men det är ofta viktigt för barnen. Mitt tips till exempelvis teckningar är att hänga upp en vajer eller en tråd där de kan hänga upp sina teckningar med klädnypor. Då får barnen behålla sin konst och känna att det är deras rum, utan att det känns rörigt.

 

  1. DIY
   – Det bästa resultaten jag fått är faktiskt när jag skapat saker själv, det blir så mycket mer personligt då. Jag handlar mycket på loppis och målar om för att det ska passa rummet. Det blir personligt och man vågar experimentera mer med begagnade saker, till exempel måla om. Jag använder också mycket jag har hemma, till exempel syr om gamla gardiner till kuddar eller liknande.

 

 1. Våga!
  – Att måla, skapa själv och försöka vara kreativ med saker du redan har hemma kan göra underverk. Det behöver inte kosta speciellt mycket att göra om ett barnrum, man blir ofta mer kreativ när man har en mindre budget. Om man bara köper nytt blir det också så mycket som ”alla andra”.

 

Fler artiklar

Starta din byggresa med oss

Alla våra husmodeller är till för din inspiration,
men du kan själv designa hus och planlösning som du vill.
Kontakta oss