Nytt Skidstahus – Inred med återbruk och kreativa DIY projekt.

Beställ våra huskataloger

Hus, fjällstuga eller fritidshus – hitta ditt nya hem i lugn och ro.
Läs eller beställ hem våra kataloger.
Beställ katalog
Ett stenkast från havet, i en norrländsk Barnen i Bullerbyn-idyll, står en dammig hög av sand och grus. Uppe på tronar en vit Skidstahus-villa som i motsats till den ofärdiga tomten bländar med sin krispighet – och som bjuder in till en värld av brokig inredning och kreativa gör det själv-projekt.

Obbola by, Umeå.

På en lugn återvändsgata intill Umeälven bor Veronica och Jimmy Nordström tillsammans med sin dotter Stella, 3 år. Doften av sprillans nybyggt i kontrast till inredning med en gammal själ ger huset en levande atmosfär. Antika soffor, loppisfyndade lampor och en gyllene drinkvagn som tagen ur en gammal Hollywoodfilm ger en dos av forna tiders glans.

– Jag väljer begagnat alla dagar i veckan. Gamla saker är ofta mer rejäla och välbyggda än nyproducerade. Och de bär på en historia också. Särskilt i ett nytt hus är det viktigt att inredningen bryter av så att det inte blir alltför sterilt, säger Veronica.

   Den kreativa ådran väcktes tidigt. Redan som liten flicka började hon samla på sig inredning till sin framtida lägenhet. Det skulle vara färgglatt, fantasifullt och framförallt sticka ut från det förväntade. En hållning som i allra högsta grad lever kvar än idag.

– Jag har aldrig känt mig hemma i klassiska ”Mio-hem” där allt ser ut att vara köpt från ett och samma ställe. Med kantiga soffor i grå nyanser, schäslonger och dussininredning. Det kan vara jättefint, men jag behöver liv, själ och färg!

   Veronica beskriver sin stil som hemtrevlig med en twist. Med en blandning av hemmagjort, gammalt och nytt skapar hon sin egen värld med allt från ladugårdsfynd till färgglada mönster och lekfulla detaljer.

– Jag vill att det ska hända något när man kommer in hit, att huset ska berätta något om oss som bor här. Jag vet många som när de har köpt sitt hus far till Ikea och manglar hela huset så att det ska bli klart så snabbt som möjligt. Det är inte våran stil. Vi tror på att låta huset växa fram organiskt. Vi bodde länge utan soffa för att vi inte bara ville köpa första bästa. Men det funkar ju att slänga ut lite kuddar som sittplatser också. Det blir vad man gör det till!

Stolarna i massivt trä fyndade jag från en pizzeria som skulle läggas ner, jag brassade på med 14 stycken för 50 kronor styck.

   Köket och vardagsrummet i en öppen planlösning ger ett flott intryck med många och stora fönster, påkostade materialval och spännande kontraster mellan lysande vita väggar och mörkgrått golv. Men det är de handplockade sakerna som ger huset sin speciella karaktär. En antik guldbrun soffgrupp i rokokostil, ett knallgult vitrinskåp och den egendesignade armaturen med nakna glödlampor i olika former sätter stilen. Bredvid köksön står det runda matbordet med tillhörande stolar i ett svartvitt, grafiskt mönster. Ett praktfullt gör det själv-projekt signerat Veronica. För henne är det allt eller inget som gäller – och när hon är på är det full fart framåt.

– Jag kan lätt bli lite manisk när jag har bestämt mig för något. Stolarna i massivt trä fyndade jag från en pizzeria som skulle läggas ner, jag brassade på med 14 stycken för 50 kronor styck. Proppade bilen full med stolar och körde hem, började slipa, tapetsera och lacka. Det runda matbordet kommer från mitt jobb, men jag har bytt ut benen och tapetserat bordsskivan med samma tapet. Det var mer jobb än jag först trodde, men jag är verkligen nöjd med resultatet!

  

Inspirationen till hemmet hittar Veronica på inredningsbloggar, Instagram och Pinterest, som hon sedan tar vidare och skapar något eget av. Och det är nattetid idéerna pockar på som mest och de storslagna inredningsprojekten tar form. 

– Jag älskar att experimentera och göra saker med händerna. Idén till mitt hemmagjorda peacemärke jag har på väggen i köket fick jag till exempel under en sömnlös natt. Det är som att jag blir extra kreativ när jag egentligen måste sova.

DIY peacetecken

   Jakten på det unika startar old school. Är Veronica ute efter en specifik möbel eller pryl sätter hon helt enkelt in en hederlig annons i lokaltidningen – som förr i tiden.

– Det blir som en skattjakt! Soffgruppen köpte jag till exempel av en gubbe som bodde i en liten by utanför Umeå. Han bjöd in oss till sin ladugård som var fullproppad med fina gamla saker. Det var bara att välja och vraka, och det kostade typ ingenting.

   Veronica, Jimmy och Stella flyttade in i sin enplansvilla på 127 kvadratmeter i april 2015, ett halvår efter att kontraktet var påskrivet. Dock var tanken från början inte att bygga nytt, utan det var äldre hus och radhus som fanns på deras radar. När de väl bestämde sig för att bygga själva gick allt blixtsnabbt.

– Vi hade kollat på gamla hus ett bra tag, men priserna drog iväg. När min svärfar berättade att det fanns lediga tomter här i Obbola och undrade varför vi inte bygger nytt var det som att allt föll på plats. Det kändes så himla rätt och kul att få bestämma allt själv från grunden. En vecka senare skrev vi på kontrakt med Skidstahus.

Ett beslut de inte har ångrat en sekund, trots att det var mer jobb med ett nyckelfärdigt hus än de hade föreställt sig. Kostnader som ska vägas mot varandra, beslut som ska fattas om allt från dörrfoder till vitvaror och papper som ska skrivas på. 

– Alla val som skulle göras på kort tid var överväldigande. Det kändes som att vi låtsades vara vuxna – vi hade ju ingen aning om hur man byggde hus. Som tur var fick vi kanonbra kontakt med vår säljare Janne Näslund. Han var en klippa under hela byggtiden och hjälpte oss med allt. Han ska ha riktigt mycket beröm för det!

   Under processens gång ändrade de till öppen planlösning, valde större fönster, högre takhöjd, skjutdörrar och bastu. Köket la de extra mycket krut på med lyxigare material och fler tillval då både Veronica och Jimmy gillar att laga mat och bjuda hem folk.

– Det blev bättre än vi någonsin vågat hoppas på, mycket tack vare Skidstahus. Till skillnad från många andra husföretag kunde vi modifiera planlösningen utan att det påverkade priset för varje ändring. De är väldigt flexibla och har inställningen att ingenting är omöjligt.

   Trots att huset inte är helt färdigt – verandor ska byggas, trädgården

ska anläggas och allrum och kontor ska inredas klart – är familjen Nordström rörande överens om att de har fått sitt drömhus.

– Nu får de bära ut oss, vi vill aldrig flytta härifrån. Ibland måste jag nypa mig i armen för att vi nästan har det för bra. Huset är format precis som vi ville ha det, efter våra önskemål, anpassat för både vuxna och barn. Vi kan gå ner till vattnet på fem minuter samtidigt som det är nära till staden. Dessutom har vi grannar med barn i Stellas ålder som kan springa mellan husen och leka. Det är verkligen en superidyll!

Skidstahus kökSkidstahus kök

Följ Skidstahus på Instagram för mer inspiration.

Fler artiklar

Starta din byggresa med oss

Alla våra husmodeller är till för din inspiration,
men du kan själv designa hus och planlösning som du vill.
Kontakta oss