Peter och Kattis byggde sitt drömhem vid havet

Beställ våra huskataloger

Hus, fjällstuga eller fritidshus – hitta ditt nya hem i lugn och ro.
Läs eller beställ hem våra kataloger.
Beställ katalog

På platsen där familjen spenderat somrarna sedan 1984 byggde Peter och Kattis sitt drömhem. Ett stort hus intill havet, med plats för alla vänner, barn och barnbarn.
– Vi funderade på om vi skulle orka med det här, vi blir ju inte yngre. Men vi bestämde oss för att köra, och det är det bästa vi gjort!

 

I Oxelösund, precis intill vattnet har familjen spenderat somrarna sedan 1984. Peter och Kattis drömde redan tidigt om att bygga ut sommarstugan för att kunna flytta dit permanent, något som däremot inte var möjligt på grund av begränsningar gällande byggyta.
– Vi har haft sommarstuga här sedan 1984 och älskat stället sedan dess, med egen strand och brygga, säger Peter och fortsätter:
– 2001 fick vi möjlighet att köpa loss tomten och då tittade vi på om vi kunde bygga ut stugan, men det fanns begränsningar gällande byggyta och skulle dessutom bli för dyrt. Så då blev det inget. Men för cirka fem år sedan ändrade de reglerna. Då bestämde vi oss istället för att bygga nytt och att ha kvar sommarstugan som gästhus. 

Fastnade för ett hus i Uppsala

När paret hade bestämt sig för att bygga nytt hus började sökandet efter rätt husleverantör. Men det var först efter ett besök i Uppsala som paret hittade vad de letade efter.
– Vår dotter bor i ett nybyggt område i Uppsala och där fanns ett hus som vi tyckte var så himla fint, säger Kattis och fortsätter:
– Så vi bad henne fråga vad det var för husleverantör, och det var Skidstahus. Vi läste på om Skidstahus, kollade på olika planritningar och började drömma om hur vårt hem skulle se ut, och på den vägen är det. 

 

“Det var smidigt och väldigt flexibelt”

Men det var inte bara attraktionen till själva huset som fick Peter och Kattis att välja Skidstahus, utan också möjligheten att enkelt kunna göra egna anpassningar.
– När vi kikade på andra husleverantörer var det ofta krångligt att göra förändringar. Att flytta saker verkade var en komplicerad process som genast kostade massa pengar. Men med Skidstahus var det smidigt och väldigt flexibelt, säger Kattis. 

 

Corona och språkbarriärer krånglade till det

Huset levererades i slutet av april 2019 och då hade paret själva redan gjort markarbetet. Det blev en smidig och snabb byggprocess, men allt gick inte som på räls. Coronapandemin och språkbarriärer försvårade stundtals arbetet.
– Det var en underleverantör till Skidstahus, Kretsgården, som byggde själva huset. Och där var det endast byggledaren som talade svenska. Det hade fungerat fint om inte han hade blivit sjuk precis i början. Resultat blev att vi hade lite svårt att kommunicera med hantverkarna på plats som inte kunde svenska eller engelska så bra. Men eftersom vi bodde i sommarstugan bredvid under hela bygget, kunde vi vara på plats och hålla lite koll, säger Peter och tillägger:
– Men det var aldrig några stora problem, de var lätta att ha att göra med och vår kontaktperson på Kretsgården var väldigt lyhörd. Och plattsättaren vi hade var verkligen toppen! Duktig, noggrann och otroligt kompetent. 

 

Utsikt över havet från alla rum

I slutet av september 2019 slutbesiktigades huset och veckan efter kunde paret flytta in. Ett hus på 223 kvadratmeter, två plan och med utsikt över havet – från alla rum.
– Ja, utsikten över vattnet är nog det som sticker ut mest med vårt hus. Ligger du i badkaret kan du se ut över havet från två stora fönster. När du steker pannkakor kan du se vågorna slå in över strandkanten, det är helt fantastiskt, säger Kattis, och Peter tillägger:
– På nedre plan har vi öppen planlösning mellan kök och vardagsrum. Vi har också satsat mycket på förvaring och valt att bygga walk in closets i anslutning till alla sovrum. 

“Vi får ibland frågor om vårt hus inte är för stort för oss”

I köket finns en nedsänkt köksö som har samma höjd som ett vanligt bord. Här älskar deras barnbarn att sitta och pyssla och de själva att äta lunch. På nedervåningen finns ytterligare ett rum som de kallar “whiskey-rummet”.
– Det är ett mysrum, vi kallar det whiskey-rummet. Här sitter vi gärna under årets kallare månader, tar ett glas vin och njuter av utsikten. Vi får ibland frågor om vårt hus inte är för stort för oss. Men det är det inte, vi använder varje vrå. När våra barn och barnbarn är på besök finns det alltid plats för dem. Eller när våra vänner från stan kommer ut till oss på middag kan vi erbjuda dem att sova kvar. Och så har vi ju katten som också gärna tar ett gästrum när det finns ledigt, skrattar Kattis. 

 

Större fönster, högre i tak och en extra dörr 

Peter och Kattis utgick från en färdig husmodell men gjorde flera egna anpassningar. Bland annat ändrade de fönsterhöjden, höjde takhöjden och tog bort en vägg på övervåningen. De valde också till en extra dörr på nedre plan för att kunna gå ut på altanen från alla rum.
– Vi älskar verkligen alla delar av vårt hus, från altanen med utsikten, takhöjden på övervåningen och det öppna köket med köksön, säger Kattis och tillägger:
– Det har varit smidigt att göra egna justeringar med Skidstahus. De har alltid lyssnat på våra önskemål och löst saker utan problem. Flexibiliteten och enkelheten var nog det bästa med Skidstahus – och det trevliga bemötandet förstås. 

“Vi älskar verkligen vårt hus”

Huset är färdigt, men arbetet med tomten och trädgården fortsätter. Just nu bygger de ett vindskydd på altanen i glas och lägger plattor på framsidan.
– Eftersom vår tomt varit bebodd sedan innan är den uppväxt, vilket är härligt. Men på framsidan håller vi på att snygga till det med plattor och mursten. Vi älskar verkligen vårt hus, och det finns inget vi ångrar eller känner att vi skulle gjort annorlunda. Eller jo, förresten – trappstegen upp till övervåningen är 21 centimeter höga. Där hade jag hellre velat haft dem 19 centimeter höga. Men du hör ju, det är inga stora grejer direkt, skrattar Peter. 

 

Peter och Kattis tre tips till hembyggare 

  1. Har du synpunkter eller reklamationer, ta upp dem direkt under byggtiden, skjut inte fram saker till senare. 

 

  1. Skriv avtal på att det ska finnas en arbetsledare på plats som talar svenska, då minskar risken för missförstånd.

 

  1. Du är aldrig för gammal för att bygga hus. Vi säger det varje dag – gud vad skönt att vi gjorde det. Det är verkligen aldrig för sent! 

Fler artiklar

Viktigt att tänka på när du ska köpa tomt

Läs mer här