Så inreder du uteplatsen

Beställ våra huskataloger

Hus, fjällstuga eller fritidshus – hitta ditt nya hem i lugn och ro.
Läs eller beställ hem våra kataloger.
Beställ katalog

Värmen har äntligen kommit och som man längtat efter varma dagar eller långa härliga kvällar på uteplatsen. Vare sig du har en mindre balkong eller en stor altan – här finns stora möjligheter att med små medel skapa en trivsam och inspirerande omgivning där du vill spendera många timmar.

Börja med att se över din uteplats och sätt enkla riktlinjer. Hur stor plats har du och vilken budget är du villig att lägga? Rita sedan en enkel skiss över din uteplats – och sen är det dags att börja leta efter inspiration och inredning. Här är några tips och tricks som inte behöver kosta skjortan men som ändå kan göra stor skillnad.

 1. Textilier

  Att inreda mer textilier ger en ombonad och varm känsla till din uteplats. Fråga dina bekanta om de har trasmattor att avvara eller använd filtar och kuddar du inte använder i hemmet. Det finns speciella textilier anpassade för utebruk men problemet är enkelt löst om du bara tänker på att ha bra förvaring då de inte används, det räcker med en större korg innanför dörren.

 2. Krukor och växter

  Växter är ett måste på en härlig uteplats. Plantera växter i krukor stående på golvet och variera med klängväxter som klättrar uppför spaljéer eller hänger ned från taket.

 3. Belysning

  Ljusslingor och ljuslyktor skapar en extra mysig stämning på uteplatsen, särskilt under sommarkvällar då det börjar mörkna. Variera med ljusslingor, solcellsbelysning och ljuslyktor.

 4. Förläng sommaren med infravärmare

  Terrassvärmare finns i alla möjliga varianter och kan göra uteplatsen eller uterummet användbart en betydligt längre period under säsongen, inte minst under sommarenens kallare kvällar. Tillsammans med ett par filtar och trevligt sällskap har du en plats där du spendera tid långt in på sensommaren.

Och sist men inte minst! Våga vara kreativ
Om det är någon plats du kan och bör ge utrymme för kreativitet så är det uteplatsen. Våga blanda färger, mönster och möbler. Ta det du hittar hemma i förråden eller ta vara på lastpallar, kabelrullar, däck, stubbar eller gamla madrasser så har du snart plockat ihop en fantastisk uteplats.

Se mer inspiration för uterummet på vår Pinterest.

Huvudbild: Granit

Fler artiklar

Starta din husresa med oss

Alla våra husmodeller är till för din inspiration,
men du kan själv designa hus och planlösning som du vill.
Kontakta oss