Vad ska man tänka på när man bygger hus?

Beställ våra huskataloger

Hus, fjällstuga eller fritidshus – hitta ditt nya hem i lugn och ro.
Läs eller beställ hem våra kataloger.
Beställ katalog

Drömmen om ett bygga ett eget hus är en dröm som många har. Tänk dig ett nytt hus som är anpassat precis efter dig, din familj och just era behov. Att specialbygga ett hus behöver inte vara så komplicerat eller dyrt som det låter. Att bygga nyckelfärdigt med möjlighet att skräddarsy och ändra planlösningen som man vill är ett perfekt och framför allt prisvärt alternativ.

Trots att ni väljer nyckelfärdigt, eller totalentreprenad som det också kallas, betyder det inte att ni inte kan göra förändringar. På Skidstahus tar vi alltid emot alla era drömmar och önskemål och tillsammans skapar vi det perfekta huset för just er. Här ger vi er några tips på vad ni behöver tänka på innan ni bokar ett möte med säljaren.

  1. Hur stort hus vill ni bygga?  

Det viktigaste är att ni tänker långsiktigt och ser på era behov både nu och om fem, tio år. I takt med att familjen växer, växer också det praktiska behovet, inte minst när det kommer till yta och förvaringsutrymme. När ni helt plötsligt står där med  tonåringarna som sportar och kör mopeder så kanske ni ångrar att ni inte byggde större garage och större tvättstuga.

Husets storlek beror också på hur stor tomt ni har och hur stort ni får och kan bygga. Tomters storlek skiljer sig väldigt mycket, och behöver ni plats för garage kanske ni inte har plats för att bygga en stor enplansvilla, utan måste fundera på tvåplansvilla istället.

  1. Husets placering

Hur ser tomten ut? Finns det utsikt ni vill se så mycket som möjligt av? Hur är solens läge? Ni vill säkert ha sol på verandan och placera sovrummet mot norr för att undvika stekheta nätter under sommaren. Många vill gärna ha köket i söderläge för att få det så ljust och härligt som möjligt. Det kan dessutom vara en extra fördel att utnyttja solvärmen genom att lägga stora fönsterytor åt söder.    

Men ni måste också tänka på praktiska saker som uppvärmning, vatten och el och bredband – det är sådana saker som kan dra iväg i kostnad. Behöver vatten, el och bredband dras långa vägar? Och gällande uppvärmning – luftvärmepump kanske är billigare än bergvärme, medan bergvärme är en betydligt mer säker energikälla. Se över vilka alternativ ni har och vilka som är bäst för er.

  1. Vad har ni för husbudget?

A och O när det kommer till att planera hus är att veta vad man har för budget redan i förhand, annars är det lätt hänt att drömmarna svävar iväg. Ta reda på vad ni faktiskt har råd med, det underlättar husplaneringen och begränsar urvalet.

  1. Prioritera

Även om ni vill bygga så prisvärt som möjligt så finns det säkert saker som ni gärna vill prioritera. Kök och badrum brukar vara sådana saker som man gärna lägger lite extra budget på, men ni kanske föredrar större utrymme för umgänge och fokuserar på vardagsrummet. Ni kanske drömmer om ryggåstak, kamin, bastu eller en stor inglasad veranda. Ni kanske inte har råd med allt, men vad är viktigast för er? Rangordna och prioritera era önskemål och var beredda på att kanske behöva prioritera något före det andra.  

  1. Visioner

Att skräddarsy ett hus innebär stora möjligheter men också många val. Ni drömmer om stort kök, öppen planlösning och detaljer som gör erat hus unikt. Skriv en lista på era visioner, ta med inspirationsbilder eller egna skisser och berätta för säljaren och arkitekten vad ni tänkt er. Mycket är möjligt att göra, men lita också på arkitekten och säljarens råd.

 

Som sagt, att bygga nyckelfärdigt betyder inte att du är låst till någon viss modell. Skidstahus största styrka är just flexibiliteten och att inget hus är det andra likt. Så ta med era drömmar och skapa ett hus som är unikt just för er.

Här kan ni läsa vår husdesigner Jacob Edlunds tips om vad han anser vara viktigt att tänka på före och under byggprocessen.

Fler artiklar

Starta din byggresa med oss

Alla våra husmodeller är till för din inspiration,
men du kan själv designa hus och planlösning som du vill.
Kontakta oss