Vårt Skidstahus i Västerbotten – möt Willa Widenlou

Beställ våra huskataloger

Hus, fjällstuga eller fritidshus – hitta ditt nya hem i lugn och ro.
Läs eller beställ hem våra kataloger.
Beställ katalog
Välkommen till ett härligt Skidstahus med stor amerikansk veranda, beläget i vackra Västerbotten. Inflyttning stundar för den förväntansfulla familjen och vi har pratat med Helena för att höra hur allt egentligen började, hur bygget gått och vad familjen ser fram emot allra mest.

Vem flyttar in i Willa Widenlou?

Vi som flyttar in i Willa Widenlou (som jag namngett huset) är Helena Widenlou, 37 år ung. Född i Skellefteå, bott i Stockholm i 16 år och nu återvänder till hemorten. Arvid Widenlou Nordmark snart 38 år ung, en Lulebo med rötterna i Sundom som förirrat sig i Västerbotten. Vår dotter Liwia, 6 år som precis blivit norrlänning och är överlycklig att gå i samma skola som kusinerna. Vihar en Parson Russell som uppnått den prestigefyllda åldern 12 år.

När bestämde ni er för att bygga nytt hus?

Vi har alltid varit intresserade av arkitektur och inredning. När

vi fick barn längtade vi norrut till familj, natur och en långsammare lunk. Då hittade vi av en händelse tomten som ligger ca 4 km från citykärnan men är på landet med hästgårdar, vackra kuperingar och gamla hus. Trots att jag bott 19 år i Skellefteå visste jag inte att detta område fanns. Vi körde förbi och föll för utsikten, den lilla röda bron, ån och kuperingen. Vi trodde alltid vi ville ha ett hus vid havet men vi föll för platsen, så då var det bara att börja bygga.

”Jag har alltid gillat gamla hus men efter att ha bott i gamla, vackra sekelskifteslägenheter längtade vi efter att kunna få det exakt som vi ville. Slippa drag, sneda golv och hörn som aldrig gick att få rena. Allt det som från början hade sin charm gjorde att jag började irritera mig allt mer. Då började all research!”

 

Hur tänkte ni gällande tomten?

Då vi visste att det fanns mycket stenar på tomten ville vi kolla vilken typ av mark det var. Det är ett tips, gå på magkänslan då det gäller tomten men gör din research. Vi kollade så gott det gick vad marken var gjord av, tack och lov visade det sig vara morän. Vi ville helst slippa spränga eftersom att det kan dra iväg kostnaden för markarbetet.

Sedan kollade vi med kommunen om det planerades att byggas något kring tomten och om något kunde komma att skymma oss eller störa vår tomt. Då vi kollat upp allt och frågat runt om området så vågade vi lägga ett bud. Vi var där många gånger innan vi la bud för att kolla hur solen låg, hur vi kunde tänkas att vrida huset, en första planering av tomt och så vidare.

“Jag tycker det är viktigt att man gör noggrann research om tomten, men även om området och grannar. Man ska trots allt bo där en lång tid.”

 

Hur valde ni Skidstahus som leverantör?

Då vi bestämt oss för att bygga hus började vi besöka Nybygget i Arlanda stad gång på gång, för att känna in husen och prata med säljare. Vi bokade många möten med olika leverantörer och många var bra. Vi ville dock ha någon firma som hade god erfarenhet av att bygga i Norrland. Där föll några firmor.
Efter många möten stod det mellan Skidstahus och en annan husleverantör. Då blev kommunikation och återkoppling avgörande. Vi fick snabb återkoppling, talade samma språk och hade stora möjligheter att påverka, vilket var viktigt för oss när vi ville rita mycket själva.

Vi har varit nöjda med vår säljare från dag ett. Han lyssnade på oss och respekterade våra åsikter och kom med egna idéer, vilket vi verkligen ville. Sedan hade vi vänner som byggt med Skidstahus och talade mycket gott om Skidstahus som husleverantör.

“Kommunikation och återkoppling var avgörande. Vi talade samma språk.”

Finns det något i ditt nya hem som du är särskilt stolt över?

Allt! Haha, nä men ärligt, jag har ännu inte hittat något som jag inte är nöjd med. Planlösningen passar oss och är lite extra kul med sina vinklar och vrår. Personligen föredrar jag mysiga vinklar och vrår blandat med stora ytor. Inte för kvadratiskt eller för många raka linjer.

Vi har en fantastisk tvättstuga som vi valde att göra lite större då vi kan stå och vika tvätt i en vacker miljö. På så sätt behöver inte smutskläder synas i vår fina hall, med nästan 7 m takhöjd. Vi kommer dessutom ha en tvättlucka som jag är nöjd att vi valt.

Det som gör vårt vardagsrum på nedervåningen speciellt är den öppna spis som ska bli inbäddad i puts och på varsin sida ha en bänk vid varsitt smalt fönster, där vi kan sitta och njuta av en god bok och elden som värmer och sprakar. Då vi bor i Sverige där mörket är en naturlig del av vårt liv har vi valt många spotlights och uttag för lampor.

Vi valde att inte ha en stor balkong uppe då vi främst kommer sitta ute på stenterassen men vi valde större franska balkonger i masterbedroom och i dotterns rum. Där kan man sitta med en kopp kaffe, lägga ut täcken för vädring eller sola.

Sedan måste jag säga vår härliga amerikanska veranda! Mysigt att kunna sitta ute trots regniga dagar.

“Vi kan stå och vika tvätt i vacker miljö.”

Var hittar du inspiration till inredning, färg- och materialval?

Jag hittar inspiration överallt faktiskt. I naturen, på sociala medier, Pinterest, platser jag besöker, vänner, musik och jag har mycket fantasi. Ibland för mycket! Arvid tycker att jag går bananas ibland, haha.

 

Vad ser du mest fram emot med att få flytta in i ditt nya hem?

Att komma ner för den vackra trappan, in i köket, slå på den nya kaffemaskinen, ta en kopp kaffe i morgonrocken, öppna altandörrarna och njuta av utsikten.

Sedan, julen – så klart! Tror maken mest ser framemot att basta och göra upp en eld.


Häng med i husbygget, inflyttningen och livet i ett Skidstahus på @willawidenlou på Instagram.

Läs Helena Widenlous bästa tips och tankar inför husbygge här.

Fler artiklar

Starta din husresa med oss

Alla våra husmodeller är till för din inspiration,
men du kan själv designa hus och planlösning som du vill.
Kontakta oss