5 tips när du planerar kök

Beställ våra huskataloger

Hus, fjällstuga eller fritidshus – hitta ditt nya hem i lugn och ro.
Läs eller beställ hem våra kataloger.
Beställ katalog
Köket är hemmets hjärta. Därför väljer många att lägga lite extra fokus för att skapa en härlig och trivsam plats som man vill vistas på. Men köket behöver också vara praktiskt, funktionellt och hållbart, det är trots allt den plats där vi spenderar stor del av vår tid vare sig det är för måltider, läxor eller bara umgänge.

Det finns en djungel av olika kök att välja bland, men hur ska du egentligen tänka? Vi ger dig några tips för att skapa de allra bästa förutsättningarna för att lyckas och trivas i köket.

Maximera arbetsytan.

En av de viktigaste sakerna i ett kök är rejäla arbetsytor. Den allra viktigaste ytan är mellan spisen och diskbänken, så planera in extra mycket arbetsyta just där. När det kommer till bänkskivor finns det massvis av olika material att välja bland, så ett tips är att läsa på om olika material och välja en skiva som inte kräver underhåll samt en stil som håller i längden.

 

Bra belysning är A och O!

Ett kök behöver bra belysning. Det bör finnas bra belysning över alla arbetsytor. Men ett extra tips är att välja belysning som kan dimmas ner efteråt för att komma åt den mysiga och stämningsfulla känslan.


Foto: pickyliving.se

Rätt förvaring i köket.

Köksförvaring är extra viktigt så du bör tänka efter noga när du planerar just förvaringen i köket. Genom att bygga överskåp hela vägen upp till taket får du mycket extra utrymme. Du kanske tycker att det är snyggt med öppna hyllplan men vill du verkligen lägga den där extra tiden som krävs för att hålla de damm- och fettfria?

Kökets gyllene triangel.

Utgå från grundregeln “kökets gyllene triangel” som är förhållandet mellan kyl/frys, diskho och spis. De ska vara placerade så att det skapas en arbetstriangel mellan de tre platserna. Att lägga till en köksö mitt mellan de platserna är ett klassiskt misstag som kan ge problem i kökets arbetsflöde.

 

Välj ett stilrent kök och fokusera på detaljerna.

Det är detaljerna som gör köket. Vårt tips är att välja ett stilrent kök och sedan lägga fokus på trendiga detaljer. Du kan givetvis välja ett mer trendigt kök men risken är då att du tröttnar efter ett par år och det är billigare att byta detaljer som knoppar och handtag än att byta bänkskiva.

 

Foto: pickyliving.se

Glöm  inte placering av eluttagen.

Planera köket noggrant och tänk på placeringen av allt ifrån eluttag till kyl, frys och skafferi. Det viktigaste är att saker är nära till hands när vi står i köket. Mät upp dina ytor och rita upp en skiss av ditt kök. Det finns mängder av köksplaneringsprogram på nätet som kan ge dig hjälp på traven.

 

 

Foto: Marbodal.se

För mer inspiration och smarta tips följ Skidstahus på Instagram och Pinterest.

 

Vad ska man tänka på när man bygger hus?

5 smarta prylar som förändrar ditt liv

Fler artiklar

Starta din husresa med oss

Alla våra husmodeller är till för din inspiration,
men du kan själv designa hus och planlösning som du vill.
Kontakta oss