Bygga fritidshus – steg för steg

Beställ våra huskataloger

Hus, fjällstuga eller fritidshus – hitta ditt nya hem i lugn och ro.
Läs eller beställ hem våra kataloger.
Beställ katalog
Att bygga fritidshus - steg för steg

Gör en sommardröm till verklighet. Bygg ett fritidshus för familj, släkt och vänner att samlas i.

1. Idé och förberedelse

Första steget till att förverkliga drömmen om ett fritidshus är att fundera på var du vill att det ska ligga och leta upp en tomt i det området. Vilken tomt du har spelar en avgörande roll för vilket hus du kan bygga.

 

2. Planering av fritidshuset

Nu börjar det roliga – att planera fritidshusets utformning! Tillsammans med någon av våra säljare diskuterar du behov och önskemål, sedan ritar våra husdesigners 3D-bilder som ger dig en bättre känsla av utförandet.

 

3. Avtalsskrivning

När du har bestämt vilket fritidshus du vill ha gör säljaren en produktionskostnadskalkyl som visar vad som ingår från både Skidstahus och entreprenörernas sida. Om du accepterar kalkylen är det dags att skriva avtal.

 

4. Bygglov och kontrollansvarig

I samband med avtalsskrivningen tas underlag för bygglovsansökan fram. Det är du som byggherre som lämnar in handlingarna och ansöker om bygglov hos kommunens byggnadsnämnd. Nu ska du även utse en opartisk kontrollansvarig.

 

5. Slutbeställning

När bygglovet har beviljats görs den slutliga beställningen av fritidshuset till vår fabrik i Ullånger. Val av bland annat golv, dörrar och vvs-artiklar är därmed spikat. Ytskikt såsom tapeter och kakel väljer du i väntan på husleveransen.

 

6. Tillverkning och byggtid

Medan huset tillverkas, vilket tar ett par veckor, är det dags för startmöte med kommunen. När ditt fritidshus har levererats från fabriken startar byggtiden. Den är svår att fastställa exakt, men brukar i genomsnitt vara tre–fyra månader.

 

7. Slutbesiktning

Så snart arbetet i huset är färdigt görs en kontroll- och slutbesiktning av en certifierad besiktningsman. Syftet med detta är att avgöra om huset är godkänt eller inte. Vid godkännande övertar du huset.

 

8. Slutbesked och inflyttning

Det sista steget innan inflyttning är att du ska få ett slutbesked från kommunen och det sköter den som är kontrollansvarig – sedan har du nycklarna i din hand. Låt drömlivet som fritidshusägare börja!

 

Läs mer

Alla våra fritidshus

Specialdesignat fritidshus i Stockholms skärgård

Fritidshuset som blev heltidsboende

Fler artiklar

Starta din byggresa med oss

Alla våra husmodeller är till för din inspiration,
men du kan själv designa hus och planlösning som du vill.
Kontakta oss