Specialdesignat fritidshus i Stockholms skärgård

Beställ våra huskataloger

Hus, fjällstuga eller fritidshus – hitta ditt nya hem i lugn och ro.
Läs eller beställ hem våra kataloger.
Beställ katalog

 

På Värmdö i Stockholms skärgård står fritidshuset där Mårten, Johanna och sonen Ludwig, 4 år, spenderar all sin lediga tid.

Paret Hoffman bor under vardagen i en lägenhet i centrala Stockholm men önskade sig en plats att åka till under helgerna för att koppla av och njuta.
Den fantastiska tomten på Värmdö med flera befintliga byggnader har funnits i familjen i åttio år, så det var ett självklart val för Mårten och Johanna att bygga just där bland familj och vänner. En bit av tomten styckades av för att bygga det nya drömhuset. Skog avverkades varsamt och vackra ekar sparades för att behålla tomtens ursprungliga karaktär med strandnära lövskog. De började där och då titta på olika leverantörer och alternativ.

– Vi kollade på olika kataloghus och funderade länge och väl. Vi övervägde allt från att ta dit en gammal stomme till att anlita arkitektkompisar för att rita huset, berättar Mårten.

Valet var med andra ord inte helt självklart, men föll till slut på Skidstahus.

– Vi fick bra kontakt med Skidstahus säljare i vårt område som hjälpte oss genom hela processen och var väldigt tillmötesgående. Det kändes enkelt och flexibelt, och vi hade möjlighet att göra de förändringar vi ville.

Egendesignat fritidshushus

Paret har ritat hela huset själva och det finns knappt några likheter kvar från grundmodellen Nytorpet 19.

– Vi har ritat vårt fritidshus från ett blankt papper. Vi har aldrig upplevt att det varit krångligt att få huset specialdesignat överhuvudtaget. Vet inte om säljaren och arkitekten håller med om det dock, skrattar Mårten.

Det är inte mycket kvar av grundmodellen Nytorpet 19 som till exempel är ett helt rektangulärt hus, vilket det inte är idag. Ytterväggar flyttades till fördel för en uteplats och en farstukvist under tak, köket förstorades för större umgängesyta, de byggde till en bastu och valde obehandlad fasadpanel med lockläkt. Taket är klätt med falsad plåt.

Ytterpanelen har de tjärat själva, vilket gör att huset smälter in väl i omgivningen. Nu ser det ut som att huset alltid stått där. Stilinspiration kom från ett gammalt garage som stått på tomten sedan 1920-talet och fortfarande är kvar. Interiört är många väggar klädda med liggande träpanel. Golvet består av vitvaxad furu och alla beslag är i mässing.

– Vi har även valt till extra mycket fönster och låtit bygga fem dörrar. I ett sommarhus vill man ju kunna gå in ochut helt sömlöst och dessutom få ut så mycket av utsikten som möjligt, berättar Mårten och fortsätter.

– Bastun kändes viktig! Jag har alltid drömt om att ha en bastu med sjöutsikt vilket vi äntligen har fått.

Byggupplevelsen

Det har inte varit en dans på rosor hela vägen, men alla problem som uppstått under tiden har blivit lösts på bästa sätt, mycket tack vare säljaren som Mårten och Johanna har haft stort förtroende för under hela byggprocessen.

– Vi hann bland annat bli lite oroliga när taket skulle läggas. Det uppstod problem just när det snöade som värst i vintras, men det löste sig till slut. Det har också krånglat lite med avlopp och dränering men nu är allting fixat. Överlag har byggupplevelsen varit både roligare och enklare än vad vi trodde.

I början på februari lades plintgrunden och huset var klart för slutbesiktning i slutet på maj. Nu återstår bland annat trädgården och inredning.

– Ett hus blir ju aldrig färdigt! Men köket, bastun och kaminen fungerar i alla fall, det är ju viktigast, avslutar Mårten.

Fakta

Huset
Helt kundanpassat (med utgångsläge från Nytorpet 19)
Fritidshus, 74,7 m²
3 sovrum
1 badrum
Bastu

Vilka bor här?
Mårten Hoffman, 40 år, jobbar som IT-chef.
Johanna Hoffman, 40 år, jobbar i resebranschen.
Ludwig, 4 år.

Instagram: Ekbacken3

 

Bygga fritidshus – steg för steg

5 tips när du planerar kök

Fler artiklar

Starta din byggresa med oss

Alla våra husmodeller är till för din inspiration,
men du kan själv designa hus och planlösning som du vill.
Kontakta oss