Trädgårdsarkitektens tips för dig som ska planera trädgård

Beställ våra huskataloger

Hus, fjällstuga eller fritidshus – hitta ditt nya hem i lugn och ro.
Läs eller beställ hem våra kataloger.
Beställ katalog

Emma Björkman är trädgårdsarkitekten som både älskar att rita samt att planera och skapa drömmiga trädgårdar och brinner extra mycket för att skapa små rum i trädgården.

Emma har alltid älskat att rita och började rita trädgårdar redan för över 10 år sedan. Hon funderade länge på att bli husarkitekt men valde istället att nischa in sig och bli just trädgårdsarkitekt.

– Trädgårdsintresset har ökat markant i Sverige vilket är kul och det är en av anledningarna till att jag valde att gå just den vägen. Vi bryr oss helt enkelt mer om våra trädgårdar nu än för 20 år sedan, berättar Emma.

Idag vill många gärna ha större altaner, mer stenar och murar och mindre grässlänter och rabatter. Även pool, spabad och liknande är något många gärna vill få in i sin trädgård. Däremot tycker många att det är svårt att veta hur man ska göra, var man ska börja och hur man ska tänka när man planerar en trädgård, och där kommer Emma in med sin expertis.

Från tanke till verklighet

Under vår och tidig sommar är intresset föga förvånande extra stort, och Emma har märkt hur intresset i allmänhet ökat med tiden.

– Jag har märkt en stor skillnad i förfrågningar. Det är många som behöver hjälp och inspiration, speciellt denna tid på året.

När Emma får en förfrågan är det första hon gör är åka ut till kunden för att lyssna in deras önskemål och tankar.

– Ofta vet kunderna på ett ungefär vad de vill ha men de vet inte hur de ska göra för att verkliga sina visioner.

Tillsammans går de runt i trädgården, känner in och diskuterar möjligheter. Sedan åker Emma hem och ritar upp en skiss i 3D, vilket gör det enklare för kunden att kunna tänka sig slutresultatet.

Inne- och uterum

Emma själv får sin inspiration genom ett tankesätt, som också är grundtanken bakom namnet på hennes instagram, inneochuterum.

– Syftet med min instagram och det som inspirerar mig är att jag helt enkelt flyttar tanken från innerum till uterum. På samma sätt som man inreder rum inomhus, ska man tänka utomhus. Det gäller att helt enkelt flytta de tankarna ut i trädgården, förklarar hon och fortsätter:

– Som människa vill man gärna ha det lite ombonat, och det får man genom att skapa små rum i trädgården. Väggar och tak gör att får du en lugnare känsla och en slags trygghet.

Med väggar och tak menar hon inte solida väggar och tak, utan det kan handla om spaljéer med armeringsnät, tak gjorda av träribbor eller bara ett stort träd som lägger sin trädkrona över platsen som ett tak.

– Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser. De olika rummen i trädgården gör också att man får ett annat slags intresse att gå runt i trädgården och upptäcka de olika rummen.

Ha inte för bråttom

Emma tycker att många ofta har för bråttom med att börja fixa och känner inte in sin trädgård ordentligt. Att skapa en drömträdgård är ingenting man gör på en sommar utan det kan ta flera år att lära känna sin trädgård, ta sig tid att planera och sedan börja skapa eftersom.

– Känn efter först! Vilka delar av trädgården ni använder mest beror ofta på annat än exteriören. Ofta kan det vara sol, vind och insyn som avgör snarare än vad som i en första anblick känns som de rätta placeringarna.

Emmas bästa tips för dig som ska planera trädgård

 

  1. Planera
   – Om ni är två, sätt er ner tillsammans och fundera på vad ni vill ha ut av er trädgård. Vilka funktioner behöver ni? En stor altan, en välkomnande entré, växthus eller lekplats för barnen? Skriv en lista med saker som ni vill ha i trädgården och fundera även på hur mycket tid ni är villiga att lägga i trädgården. Vill ni ha fint men samtidigt lägga så lite tid som möjligt på den så kanske man inte behöver ha blommor utan det är enklare att välja vackra buskar och marktäckare eller bark under som sköter sig mestadels själv. Att planera är A och O när det kommer till trädgården, då kommer det bli billigare i slutändan också för att man slipper börja om på nytt varje år.

 

  1. Prioritera
   – Ta listan och börja sortera bland alla era prioriteringar. Är soldäck en prioritering är ju till exempel placeringen det allra viktigaste. Var är eftermiddagssolen? Hur ska soldäcket se ut? Och hur ska vi prioritera planteringarna? I ett sådant fall vore det kanske ypperligt med buskar som fungerar både som vind- och insynsskydd. Ta alla era prioriteringar och rangordna dem, då vet ni också var det är klokt att börja så småningom.

 

  1. Gör en budget
   – Oavsett om ni bygger ett nytt hus eller renoverar ett begagnat bör det finnas utrymme för trädgården i budgeten. Vill ni bara ha en infart plus gräsmatta så kostar bara det ganska mycket. Efter det finns det inget tak för vilka möjligheter man har och endast fantasin sätter gränser. Det man kan tänka på är att sten, murar och trädäck ofta kostar lite mer. Men är man lite kreativ och exempelvis bor nära en skogsmark kan man använda sig av mycket material från skogen och skapa själv. Då kan man komma undan lite billigare.

 

 1. Ha inte för bråttom
  – Ett problem som många gör är att ha alldeles för bråttom. Mitt bästa tips är att känna in trädgården ordentligt, sedan göra en helhetsplanering men ändå inte börja med allt samtidigt. Jag brukar rekommendera att börja vid entrén och sedan jobba sig utåt. Att skapa en drömträdgård är ingenting man gör på en säsong, utan det kan ta flera år!

 

Inredning för uteplats

Köksinspiration – det naturliga köket

Fler artiklar

Starta din byggresa med oss

Alla våra husmodeller är till för din inspiration,
men du kan själv designa hus och planlösning som du vill.
Kontakta oss